eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin

Évente negyvenezer új lakás építését tervezi a Fidesz-kormány

Néhány hónapon belül olyan módosítást kezdeményez a lakástakarék-pénztári törvényben az új kormány, hogy az előtakarékoskodás a jelenleginél is előnyösebb legyen. Emellett a szociálisan rászorulóknak bérlakásokat építenének, államilag támogatott lakbérkonstrukcióval - közölte Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa.

Olyan belső piac élénkítésére lehetőséget adó programok elindítását tervezi a Fidesz, amelyek elősegítik munkahelyek létesítését az építőiparban - mondta el az Inforádiónak Bencsik János.

Az egyik a meglévő épületek energiahatékonyságát javító korszerűsítéseit támogatja - taglalta a fidesz szakpoltikusa, aki szerint évente 200 ezer lakást kellene így rendbe hozni, hogy 15 év alatt a több mint egymillió rossz energiafelhasználású épületet fel lehessen újítani.

Ezt egészíti ki a középület-korszerűsítési, valamit az új lakásépítési program - mondta el Bencsik János. Ez idő tájt évente 17-18 ezer új lakást építenek, erről a szintről kellene eljutni négy-öt év alatt az évi 40 ezres szintre.

A lakástakarék pénztárak eddig is jól működtek ugyan, de az új kormány ezt a lehetőséget még tovább bővítené: az állam a költségvetésből jobban díjazná az előtakarékosságot.

Bencsik János közölte: az otthonteremtést nem szociálpolitikának tekintik, tehát nem akarják belekényszeríteni a szociálisan rászorulókat arra, hogy saját lakást szerezzenek, viszont később ne tudják fizetni a fenntartás költségeit.

Számukra bérlakás építési alprogramot terveznek, államilag támogatott lakbérkonstrukcióval. Évente 7-8 ezer bérlakás építése elégítené ki ezeket az igényeket - fejtette ki a szakpolitikus.

Az a cél, tette hozzá, hogy az állami gondozásban lévő fiatalokat tizennyolcadik életévük elérésekor ne egymillió forintos segéllyel engedjék ki a társadalomba, hanem kapjanak lehetőséget arra, hogy szociális bérlakásban kezdhessék meg az életüket.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×