eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin

Lakásfronton nem várható változás

Sem a kereslet bővülése, sem a kínálat szélesedése nem várható a lakáspiacon - véli a Duna House elemzője. Murányi Ákos az InfoRádiónak azt mondta: a meglévő piaci viszonyokon alig változtat a lakossági hitelezésről szóló rendelet megjelenése, csak annyiban, hogy hangsúlyossá válhatnak a forinthitelek.

A racionálisan gondolkodó ingatlanfejlesztők a válság hatására felfüggesztették a beruházásaikat vagy kivonultak az országból. Idén sem várható, hogy újabb projektek indulnak, hiszen nyártól megszűnt a lakástámogatási rendszer szinte összes eleme, emellett pedig szigorodott a hitelezés is - mondta az InfoRádiónak a Duna House elemzője.

Nem valószínű, hogy a közeljövőben lakáshiány alakul ki Magyarországon, bőséges a túlkínálat, a kereslet viszont minimális - tette hozzá Murányi Ákos.

Ennek oka részben az, hogy sokan kiestek a piacról azért, mert nem tudják biztosítani a 26 százalékos, a forint alapú hitelhez szükséges önerőt. Korábban ennek a kiváltására alkalmas volt a szocpol és a Fészekrakó program, amelyek azonban már nem elérhetőek.

A másik ok, hogy a gazdasági válság miatt sokan elbizonytalanodtak, és nehezebben vállalnak fel egy húsz-huszonöt éves lejáratú kölcsönt, legyen az akár forint-, akár devizaalapú - magyarázta az elemző.

Murányi Ákos hozzátette: a banki hitelezési gyakorlat már tavaly szigorúbb volt, mint korábban, az új, lakossági hitelezésről szóló rendelet célja pedig az, hogy a kockázatosabb svájci frank alapú ajánlatok teljesen eltűnjenek a piacról.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×