eur:
387.05
usd:
358.65
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A Szurgut az INA-t kérné a Molért cserébe?

A kelet-európai régió következő nagy energetikai-olajipari lépése az lehet, hogy a Szurgutnyeftyegaz felkínálja a Mol részére, hogy az INA-ban lévő részesedéséért cserébe kivonul Magyarországról - írja a Handelsblatt. Az írás azonban a Portfolio szerint több megalapozatlan információra épül. A Mol nem kívánt reagálni a német lapban megjelent írásra.

A német Handelsblatt egy olyan véleményt jelentetett meg, mely szerint a régiós energetikai sakkjátszma következő lépése az lehet, hogy a Szurgut az INA részesedést kéri a Mol 20 százalékos pakettjéért cserébe. Ehhez azonban a cikkíró hozzáteszi, hogy konkrét információja nincs azzal kapcsolatban, hogy erre készülnének az oroszok.

Az írás szerint a Mol mindenképpen rosszul jár, hiszen ha igent mond, akkor elveszíti horvát leánycégét, míg ha nemet, akkor az orosz fél két oldalról fogja fenyegetni. Ez a két oldal a szerző szerint egyrészt az, hogy a Szurgut bármikor felvásárolhatja a Mol nem orosz kézen lévő 80 százalékos pakettjét, másrészt pedig a horvátokkal kötött energetikai együttműködésekkel keserítheti meg a MOL életét.

Az írás a portfolio.hu véleménye szerint számos ponton megalapozatlan információkra épül:

1. A Molnak ötéves eladási tilalma van az INA-részvények vonatkozásában (amely két évre csökkenhet abban az esetben, ha ezen időszak alatt nem kerül sor részvénycserére), ráadásul az eladási tilalom lejárta után a horvát kormány elővásárlási jogot élvez a Mol pakettjére, azaz nem csak a magyar energetikai vállalat döntése kell ahhoz, hogy egy orosz olajcég megszerezze ezt a 47 százalékos pakettet;

2. Az INA 47 százalék-os részesedésének értéke a jelenlegi tőzsdei árfolyam alapján a honlap számításai szerint kevesebb mint felét teszi ki a Mol Szurgut által birtokolt részesedésének értékénél, tehát a csere nem feltétlenül lenne előnyös a Szurgut számára;

3. A Portfolio megítélése szerint Horvátországban sem olyan fokú az orosz barátság, hogy az egyébként még mindig 45 százalékos állami tulajdonossal rendelkező INA számára kedvezőtlen együttműködés jöjjön létre;

4. A Szurgut nem azért nem veszi meg a Mol nem orosz kézben lévő 80 százalékát mert nem akarja, hanem azért, mert nem tudja, a Mol menedzsmenthez köthető tulajdonosok ugyanis a nyilvános információk alapján 49 százalékos részesedéssel bírnak a magyar olajcégben, s igazán meglepő lenne, hogy ez a pozíció sérüljön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×