eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

A magyar ingatlanvásárló "önerőérzékeny"

Idén mindössze 24-26 ezer új lakás építése várható, holott az egészséges mérték 40 ezer lenne. Bár októberben új lakásvásárlási támogatást indít a kormány, ez csak egy szűk kört érint, legfeljebb a piac szerkezetét alakítja át azzal, hogy a lízing felé tolja a vásárlók érdeklődését - vélik a szakemberek.

A Lakásvásár Médiacsoport elnöke szerint az lenne az egészséges, ha évente legalább a lakásállomány 1 százaléka megújulna, azaz 40 ezer lakás épülne. Borsi László hozzátette: ezzel szemben idén mindössze 24-26 ezer új lakást adnak át, holott az elmúlt időszakban évente 32-34 ezer új lakás épült, sőt a csúcsot jelentő 2004-es évben 44 ezer.

Az elmúlt 20 évben a szám 1990-ben volt a legalacsonyabb, akkor 19 ezer lakás épült, de a mostani év is a legrosszabbak közé tartozik.

Csikós Balázs, az Elephant Holding igazgatója a legnagyobb problémának azt látja, hogy az állami támogatás, azaz a szocpol, valamint a kedvezményes hitelek megszüntetésével jelentősen lecsökkent a fizetőképes kereslet. Mint mondta, Magyarországon az emberek a lakásvásárlások szempontjából kevésbé árérzékenyek, sokkal inkább önerőérzékenyek.

Új lakást általában a fiatal, első lakását kereső párok vettek, akiknek szinte mindegy, hogy az ingatlan 15 vagy 20 millió forintba kerül, az azonban már számít, hogy 2 vagy 4 millió forintot kell-e letenniük önerőként.

Rámutatott arra is: egyre többen érdeklődnek a lakáslízing után. Ez a finanszírozási forma korábban nem jöhetett szóba azoknál, akik igényt tartottak valamilyen állami támogatásra, most azonban az emberek többsége ebbe a kategóriába tartozik.

A szektor képviselői az első kedvező változást a piacon jövő tavaszra teszik, az igazi fellendülést azonban 2011-re.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×