eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány az Európai Bizottság által elutasított javaslattal próbálkozott újra

A magyar miniszterelnök Brüsszelben elbukott javaslatait elemzi a Wall Street Journal, ráadásul kitérnek arra is: Gyurcsány Ferenc nem először állt elő azzal a javaslattal, hogy a még nem az eurózónához tartozó tagországok államkötvényeit is fogadja el fedezetül az Európai Központi Bank. Eközben Paul Lendvai az osztrák Der Standard című lapban arról értekezik: ritkán volt olyan rossz Magyarország nemzetközi sajtója, mint Gyurcsány Ferenc brüsszeli ténykedése után.

A Wall Street Journal azt írja, az Európai Bizottság szóvivője szerint már egyszer elutasították Gyurcsány Ferenc február 26-án előterjesztett kérését, hogy a még nem az eurózónához tartozó tagországok államkötvényeit is fogadják el fedezetül az Európai Központi Bank (EKB) kölcsönnyújtásainál - adta hírül a hvg.hu. Az ügyet egyelőre lezártuk - közölték az unió központjában.

A magyar fél megismételte javaslatát, hogy fogadjanak el magyar államkötvényeket fedezetül az EKB magyarországi kölcsönnyújtásainál, és ezzel járuljanak hozzá a pénzpiac stabilizálásához. Brüsszel ezt is elutasítja. Maga az EKB még nem nyilatkozott. Erről a Wall Street Journalban ma megjelent cikk számol be.

A Magyarország lecsúszása elszigeteli az országot még bajban lévő szomszédjaitól is című cikk felhívja a figyelmet: a kelet-európai térség nevében tett, az unióhoz intézett magyar segélykérések miatt a magyarok egyre inkább magukra maradnak. A lap felhozza a szerdai 312 forintos rekordmélységű euróárfolyamot, amit a lap szerint az okozott, hogy Brüsszelben a magyarok újabb segélykérését is elutasították.

A WSJ tudni véli: az is gyengítette a forintot, hogy a PSZÁF csak két óra késéssel írta a lá a cseh, szlovák, román, bolgár és lengyel pénzügyi felügyelő hatóságok közös nyilatkozatát, amely aggodalmának adott hangot a minősítő intézetek félrevezető és leegyszerűsített besorolása, illetve a bankrendszereik téves jellemzése miatt. A kelet-európaiak különösen a Moody's eljárását bírálták. A térség országait nem lehet egy kalap alá venni - figyelmeztettek az aláírók.

Az újabb magyar kezdeményezés elutasítása nem sokkal azután történt, hogy Gyurcsány Ferenc két javaslata már megbukott a múlt heti EU-csúcson: sem a 180 milliárd eurós segélycsomagot, sem az eurózónáhozz történő csatlakozási eljárás felgyorsítását nem fogadták el a nyugati résztvevők, de még a viszonylag jobb helyzetben lévő kelet-európai tagországok sem - jegyzi meg a Wall Street Journal. Mint ismeretes, Szlovákia, Csehország és Észtország bírálták Gyurcsány "fogadatlan prókátor" szerepét.

Paul Lendvai: Ritkán volt Magyarországnak olyan rossz sajtója, mint most

Ritkán volt Magyarországnak olyan rossz sajtója, mint most, a legutóbbi brüsszeli EU-csúcsot követően - vélekedett a magyar származású bécsi újságíró a Der Standard című lapban.
A liberális osztrák napilapban megjelent jegyzetében Paul Lendvai rámutatott: a politikai túlélésért küzdő miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kezdeményezése, hogy hozzanak létre egy hozzávetőleg 190 milliárd eurós pénzalapot Kelet-Európa számára, látványosan megbukott a brüsszeli EU-csúcson.

A magyar származású neves ausztriai publicista megjegyezte, hogy a rosszul előkészített magyar javaslatot még az újonnan csatlakozott EU-tagok nagy része is elutasította a csúcs előtt lezajlott egyeztetésen. Gyurcsány Ferenc drámai hangú figyelmeztetése, miszerint új vasfüggöny oszthatja ketté Európát, nemcsak hogy nem talált meghallgatásra, de még kárörvendő kommentárokat is kiváltott a német és a svájci sajtóban.

A szerző szerint jogosan írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója a közelmúltban azt, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ellenzéki vezető csupán egyetlen kérdésben vannak ugyanazon a véleményen: mindketten a "Nyugatot" teszik felelőssé az elsődlegesen "házilagos készítésű" gazdasági válságért. Sőt, Orbán Viktor egyenesen a nyugati bankok szemére vetette néhány napja Bécsben, hogy a rendszerváltás idején született megállapodás ellenére cserbenhagyták keleti leányvállalataikat.

Paul Lendvai megítélése szerint a Fidesz elnökének legújabb követelése, hogy a pénzintézetek legkevesebb felének magyar kézben kellene lennie, nemzeti populista taktikájába illeszkedik.

A gazdasági nyomorúságért a 2002 óta hatalmon lévő szociálliberális kormányokat terheli a fő felelősség - húzta alá a kommentátor. Utalt arra, hogy 2001 és 2007 között a magánfogyasztás 37 százalékkal nőtt az országban, miközben a hazai össztermék alig 29 százalékkal bővült. De korábban, a polgári pártok kormányzása alatt is lehetőségeiken felül éltek a magyarok - fűzte hozzá Paul Lendvai, azzal a megállapítással fejezve be cikkét, hogy a szocialista kisebbségi kormány időzített "szociális bombán" ül.

A liberális lap Werner Faymann osztrák kancellár csütörtöki budapesti látogatásához időzítve elemzést is közölt a magyarországi helyzetről. "Látogatás a betegeskedő szomszédnál" című cikkében az újság budapesti tudósítója egyebek között azt írta, hogy Gyurcsány Ferenc személyében "belpolitikailag megroggyant" partnerrel találkozik az osztrák kancellár. A cikkíró olyan zongoristához hasonlította a "csak feltételesen cselekvőképes helytartót" Gyurcsány Ferencet, aki úgy próbál szimfonikus hangokat kicsalogatni a politikai gépezet klaviatúrájából, hogy egyik keze hátra van kötve.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×