eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi tévők lehetnek a devizahitelesek?

Magyarázatot vár és kérdéseket tett fel a bankoknak a devizahitelek korlátozásával kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatal - tudta meg az InfoRádió. Probléma például az, hogy egyelőre nem tudni, hogyan lehet a meglévő devizahiteleket átváltani másik banki termékre, és azt is kifogásolják, hogy a pénzintézetek nem tájékoztatják kellően a fogyasztókat. A jelenlegi viszonyok között mindenkinek érdemes átgondolnia: mit kezdjen a már meglévő hitelével.

A Gazdasági Versenyhivatal aggódva figyeli, hogy egyre több kereskedelmi bank hagy fel a devizahitelezéssel. Mint azt szóvivőjük, Mihálovits András elmondta, a hivatal választ vár arra, hogyan kezelik a pénzintézetek azokat, akik a jelenleg futó reklámok alapján a pénzügyi válság ellenére mégis úgy döntenek, hogy devizában akarnak eladósodni.

Szintén nem tisztázott, mi lesz azokkal a már jelenleg is devizahiteleket törlesztő ügyfelekkel, akik meghallják a bankok döntésének magyarázatát, amely szerint kockázatosak a devizahitelek.

Az sem világos, hogy a kockázattól megrémült hitelezők hogyan cserélhetik a devizahitelt más típusúra.

A GVH szóvivője rámutatott: a bankokban biztosítani kell mindazokat a termékeket, amelyeket hirdetnek, ellenkező esetben megtévesztik a fogyasztókat.

Mit tehet az ügyfél?

A jelenlegi helyzetben nemcsak a bankoknak van dolguk: a devizahiteleseknek is érdemes átgondolniuk, mit kezdjenek hiteleikkel. Az InfoRádió által megkérdezett hiteltanácsadó szerint itt az ideje, hogy mindenki átnézze, és ha kell, akkor átütemezze vagy kiváltsa a hiteleit.

Rozgonyi György elmondta: az ügyfelek kiválthatják vagy akár át is ütemezhetik hiteleiket. Mint mondta, a törlesztő részlet akár 20 százalékkal is csökkenthető, ha például egy 20 évre felvett hitel futamidejét a maximális 30-35-re ütemezzük át. Igaz, ilyenkor ki kell fizetni egy szerződésmódosítási díjat, amely 25-40 ezer forint lehet, valamint a közjegyző díját is.

Az ügyfélnek, átmeneti nehézségek esetén lehetősége van arra is, hogy türelmi időt kérjen a törlesztésre. Ez legfeljebb két évre kérhető, addig csak a kamatokat kell megfizetnie a hitelesnek, ilyenkor is számolni kell azonban a szerződésmódosítási díjjal és az ezzel kapcsolatos járulékos költségekkel.

Az ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy az egyik bankban felvett hitelüket átvigyék egy másikba, azaz kiváltsák egy másik, kedvezőbb hitellel.
Szerdán tárgyal a kormány a devizahitelek védelméről

A kormány ajánlásokat fogalmaz meg a bankok számára a lakossági devizahitelek kezelésével kapcsolatosan; a többi mellett bizonyos szabályok egységesítését és újragondolását indítványozza a szerdai kormányülésen - tudta meg kormányzati forrásokból az MTI.

Gyurcsány Ferenc szombaton, a nemzeti csúcson jelentette be: azt tervezik, segítséget nyújtanak a devizahitellel rendelkező családoknak azzal, hogy kordában tartják a törlesztő részleteket. Hozzátette: segítséget kapnának azok is, akik munkahelyük megszűnése miatt nem tudnak törleszteni.

A konkrétumokról mindössze annyit mondott: nem költségvetési forrásból, hanem a hitelszerződések átalakításával segítenék, hogy a törlesztő részletek ne növekedjenek drasztikusan. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem vállalják át a devizahitelek törlesztését.

Az MTI úgy tudja, hogy a lehetséges indítványok között szóba került a devizahitelek futamidejének meghosszabbítása, illetve - de ez már minden hitelre vonatkozóan - az előtörlesztés megkönnyítésével kapcsolatos szabályok újragondolása.

Simor András jegybankelnök hétfőn azt mondta: nem érzi úgy, hogy a devizahiteleseket meg kellene menteni. Hozzátette: volt már ennél nagyobb forintárfolyam kilengés is, akkor sem nőtt meg jelentősen a hitelek törlesztő részlete. "Tudomásul kell azt is venni, hogy nincs ingyenebéd, olyan megoldás nincs, ami senkinek nem kerül pénzbe" - szögezte le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×