eur:
389.4
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Brown az IMF reformját szorgalmazza

A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) úgy kell átalakítani, hogy szerepet kapjon a világ pénzügyi rendszerének szabályozásában, a mostanihoz hasonló globális hitelválság megismétlődésének elkerülésében - mondta Gordon Brown szerdán Brüsszelben.

"Az IMF-et újjá kell építeni, és alkalmassá kell tenni a mai világ igényeinek kielégítésére" - jelentette ki a brit miniszterelnök az EU csúcstalálkozója előtt, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. E csúcstalálkozót főleg a nemzetközi pénzügyi helyzet megvitatásának szentelik.

Brown szorgalmazta emellett világgazdasági vészjelző rendszer kialakítását, valamint a nemzetközi pénzügyi vállalkozások fölötti, határokon átnyúló felügyelet javítását.

A brit kormányfő a mostani pénzügyi válság alatt nem először beszélt arról, hogy szerinte az 1944-ben megalkotott Bretton Woods-i nemzetközi pénzügyi rendszer idejétmúlt, és az akkor létrehozott intézmények ebben a formában már nem alkalmasak a mai világgazdasági kihívások megválaszolására.

Gordon Brown szólt a délután kezdődő EU-csúcs másik nagy témájáról, az úgynevezett klímacsomagról is. Az unió jelentősen csökkenteni kívánja az üvegházhatást - és így globális felmelegedést - okozó széndioxid kibocsátását. Egyes vélemények szerint azonban e környezeti szempont túlzott érvényesítése versenyhátrányba hozná az európai vállalatokat, ami egy egyébként is válságos nemzetközi pénzügyi helyzetben megengedhetetlen lenne. A brit kormányfő határozottan szembeszállt e véleményekkel.

"Nincs itt az ideje, hogy feladjuk az éghajlatváltozással kapcsolatos teendőinket, hiszen azok fontosak a jövő szempontjából" - mondta. Szerinte a kibocsátáscsökkentésben nem a problémát kell látni, hanem éppenséggel a válaszok egy bizonyos körét, amelyek adhatók a jelenlegi világgazdasági problémákra. Kiemelte, hogy az energiabiztonsági aggodalmak is új energiapolitika kidolgozását teszik szükségessé.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×