eur:
388.47
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Köszönetet mondhatunk az erős forintnak és a jó időnek

Júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ING Bank elemzője szerint a várakozásokhoz képest némileg lassabb infláció az erős forintnak és a jó termésnek köszönhető.

A fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők júniusra 6,9 százalékos 12 havi áremelkedést vártak.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal csökkentek. 9,9 százalékkal mérséklődött az idényáras élelmiszerek, 1,6 százalékkal a sajt, 1 százalékkal a tojás, valamint 0,9 százalékkal a tej ára. Ezzel szemben 9,6 százalékkal kellett többet fizetni a sertéshúsért, 3,2 százalékkal az étolajért és 2,5 százalékkal a baromfihúsért. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszer-infláció az előző hónaphoz képest 1 százalékos volt.

Egy hónap alatt az üzemanyagok ára 2,2 százalékkal nőtt. Átlag feletti, 0,3 százalékos áremelkedést mértek a szeszes italok, dohányáruk, valamint 0,2 százalékost a szolgáltatások esetében.

Az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 4,2 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia árai az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. A ruházkodási cikkek 0,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,2 százalékkal voltak olcsóbbak, mint májusban.

Kedvezőbb adat

Az ING Bank elemzője az InfoRádióban azt mondta: a 6,7 százalékos infláció 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb a piaci várakozásnál, ebben az üzemanyagok és az élelmiszerek játszották a legnagyobb szerepet.

A friss gyümölcsök árai majdnem 20 százalékkal csökkentek, a friss zöldségeké pedig 9 százalékkal. Az élelmiszereknél mindig is erős volt a szezonalitás, és idén a jó termés is segítette az árak csökkenését - tette hozzá Németh Dávid.

A szakember szerint az erős forint valamelyest képes mérsékelni az olaj árának emelkedését, ennek köszönhetően az üzemanyagok csak 2,2 százalékkal drágultak. Németh Dávid az éves átlagos inflációt 6,7 százalékosra várja.

Az elemző hangsúlyozta: a piaci szolgáltatások az átlagnál kisebb mértékben, 5,4 százalékkal drágultak, ami arra utal, hogy a jegybanknak sikerül alacsonyan tartania az inflációs várakozásokat.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×