Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veres: adókedvezmények szűnhetnek meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyminiszter szerint az inflációs kockázatok miatt nincs mód arra, hogy az áfakulcsok emelésével ellensúlyozzák az esetleges járulékcsökkentést, ahogyan azt a gazdasági és versenyképességi kerekasztal javasolta.

Veres János közölte: az eddigi számítások azt mutatják, hogy nem biztosított a javaslatban szereplő járulékcsökkentés mértéke, az elképzelés megvalósítása veszélyeztetné a konvergenciaprogram végrehajtását.

A pénzügyminiszter hozzátette: a kormány februárra alakítja ki végleges álláspontját a kérdésben; jelenleg azok a számítások folynak, hogy az adórendszer átalakításában mekkora összeget és milyen módon lehet megmozgatni a hiánycélok veszélyeztetése nélkül.

Azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ sürgeti az adóreform elfogadását, Veres János azt mondta: a tavalyi koalíciós megállapodás szerint ebben a kérdésben a kormánypártok az év elején állapodnak meg, és még az első fél évben megtárgyalják az Országgyűlésben a 2009-es adótörvények módosítását.

Az áfaemelésről a miniszter úgy fogalmazott: kis valószínűségét látja, mert emelkedő inflációt eredményezne, márpedig a világgazdaságban így is növekedtek az inflációs kockázatok.

Az adóreform lehetséges irányairól Veres János közölte: vizsgálják a költségvetési irányzatokban rejlő megtakarítási lehetőségeket, valamint egyes kedvezmények és mentességek megszüntetését.

Hanganyag: Kaputa Júlia