eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

Veres: adókedvezmények szűnhetnek meg

A pénzügyminiszter szerint az inflációs kockázatok miatt nincs mód arra, hogy az áfakulcsok emelésével ellensúlyozzák az esetleges járulékcsökkentést, ahogyan azt a gazdasági és versenyképességi kerekasztal javasolta.

Veres János közölte: az eddigi számítások azt mutatják, hogy nem biztosított a javaslatban szereplő járulékcsökkentés mértéke, az elképzelés megvalósítása veszélyeztetné a konvergenciaprogram végrehajtását.

A pénzügyminiszter hozzátette: a kormány februárra alakítja ki végleges álláspontját a kérdésben; jelenleg azok a számítások folynak, hogy az adórendszer átalakításában mekkora összeget és milyen módon lehet megmozgatni a hiánycélok veszélyeztetése nélkül.

Azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ sürgeti az adóreform elfogadását, Veres János azt mondta: a tavalyi koalíciós megállapodás szerint ebben a kérdésben a kormánypártok az év elején állapodnak meg, és még az első fél évben megtárgyalják az Országgyűlésben a 2009-es adótörvények módosítását.

Az áfaemelésről a miniszter úgy fogalmazott: kis valószínűségét látja, mert emelkedő inflációt eredményezne, márpedig a világgazdaságban így is növekedtek az inflációs kockázatok.

Az adóreform lehetséges irányairól Veres János közölte: vizsgálják a költségvetési irányzatokban rejlő megtakarítási lehetőségeket, valamint egyes kedvezmények és mentességek megszüntetését.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×