Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külügyi segítséggel ruházhatnak be külföldön a magyar cégek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elégedettek Magyarország külkapcsolati stratégiájával azok a cégek és befektetési szövetségek, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a külügyi tárcával, hogy a minisztérium - a külképviseletek útján - segítsen nekik egyes határon túli befektetések megvalósításában.

A MOL-lal, a Trigránittal, a Magyar Telekommal, a Joint Venture Szövetséggel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Vállalkozók Országos Szövetségével is kötött együttműködési megállapodást az elmúlt egy évben a Külügyminisztérium. A tárca vezetője az után beszélt erről, hogy megvitatta a cégek és a szervezetek vezetőivel Magyarország külkapcsolati stratégiáját.

Göncz Kinga az InfoRádió kérdésére elmondta: ha egy magyar cég befektetne külföldön, Magyarország ottani külképviselete segíteni tud a vállalatnak mind a lobbizás, mind egyéb ismeretek terén. "A külképviseletek egyébként is lobbiznak, a dolguk az, hogy ha valamilyen tenderlehetőség van, akkor felhívják a cégek figyelmét. Ha egy cég konkrét befektetési lehetőséget keres, és elakadt eközben, nem ismervén a jogi környezetet, az eljárásmódot, akkor a nagykövet személyesen segítségére lehet" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A Külügyminisztériumban tartott tanácskozás után a Trigránit Zrt. alelnöke azt mondta, az együttműködési szerződésük nyomán több százmillió eurós beruházásokat tudtak elkezdeni Lendván és Ljubljanában.

Lőrincze Péter hozzátette, a közép-ázsiai piacok nyitva állnak a befektetők előtt. Példaként említette Kazahsztánt. "Májusban a házelnök asszonnyal Kazahsztánban jártam, ahol komoly nemzeti beruházási programot indítottak, s ennek egy részében - ugyan csak alvállalkozóként -, de van magyar érdekeltség" - tette hozzá.

A külügyminiszter szerint befektetési lehetőségek vannak még Örményországban, Grúziában, Azerbajdzsánban, Moldovában és Ukrajnában is.

Hanganyag: Nagy Tamás