eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb vezéráldozata van a válságnak

Újabb áldozata van az amerikai jelzálog-válságnak. A súlyos negyedéves veszteségek miatt lemondott a világ legnagyobb bankjának tartott Citi elnöke. Charles Prince egy héten belül a második olyan vezető amerikai bankár, aki távozik posztrjáról.

Ahogy az AP hírügynökség kommentálta: a Citigroup részvényesei végre elérték, amit akartak. Távozott a csoport éléről Charles Prince, a Citi elnöke és vezérigazgatója.

A bankfőnökkel szemben azután vált ellenségessé a hangulat, hogy kiderült: a szegényebb körülmények között élőknek hitelező, úgynevezett másodlagos jelzálogpiac krachja miatt a bank a harmadik negyedévben 6.5 milliárd dollár veszteségre számíthat. Elemzők szerint azonban az összeg akár 11 milliárdra is emelkedhet.

A Citi túl sok másodlagos jelzálogot adott-vett

Amikor az úgynevezett "másodlagos jelzáloggal" rendelkezők hitelei bedőltek, akkor az ilyen kölcsönöket adó bankok más pénzügyi termékei is drámaian veszítettek értékükből. Innen erednek a Citi és más pénzintézetek bajai.

Az egyik eredmény az, hogy a bankok sokkal szigorúbban figyelnek arra, hogy kinek adnak kölcsön - ami viszont fékezheti a gazdasági növekedést. A Citi részvényei pénteken 20 százalékkal kevesebbet értek, mint amikor Prince átvette a bank irányítását.

A volt pénzügyminiszter lesz a válságmenedzser

A most távozó főnököt Robert Rubin volt amerikai pénzügyminiszter váltja fel az elnöki poszton. Az ügyvezető vezérigazgató Sir Win Biscoff a Citi európai ágának elnöke lesz. Rubinra azért is esett a választás, mert Bill Clinon elnök tanácsadójaként értékes tapasztalatokat szerzett a kilencvenes évek elején a mexikói és ázsiai pénzügyi válság menedzselésében.

Prince távozása előtt néhány nappal mondott le a Meryll Lynch befektetési bank vezérigazgatója, Stan O'Neal.

Megszégyenült bankárok és otthontalan emberek

A Citi egyébként a gyászosan teljesítő másodlagos jelzálogpiac egyik vezető játékosa volt - jegyezte meg a BBC. A csoport többmilliárd dollárt fektetett az ilyen hitelekbe, amelyeket azután a pénzpiacon szokásos módon továbbadott más befektetőknek. Az amerikai Fed bank szerint a pénzügyi ágazat 100 milliárd dollárt veszíthet a válságon.

A nehéz helyzetbe került pénzemberek mellett azonban ott vannak a válság igazi áldozatai. Becslések szerint többmillió fizetésképtelenné vált amerikait lakoltatnak ki a bankok. Az elnéptelenedő utcákon növekszik a bűnözés és a bankok valószínűleg lebontják majd a házak egy részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×