eur:
386.97
usd:
358.77
bux:
0
2024. május 14. kedd Bonifác

Az OMV 32 ezer forintot ajánl a MOL-részvényekért

Az OMV lépése nem érdemel további megfontolást a MOL részéről és a társaság nem kezd tárgyalásokat az OMV megkeresésével kapcsolatban - közölte a vállalat a tőzsde honlapján válaszul arra a bejelentésre, hogy az OMV kész a MOL részvényekért 32 ezer forint vételárat ajánlani készpénzben részleges részvénycsere lehetőségével. Az osztrák cég vezérigazgatója elmondta: kilencmilliárd euró áll készenlétben az OMV-MOL egyesülés finanszírozására.

A MOL értékelése szerint az OMV megkeresése lényegesen alulértékeli a MOL üzleteit és kilátásait. A közleményben jelzik: a MOL a társaság megvásárlására vonatkozó szándéknyilatkozatot kapott az OMV menedzsmentjétől, ez azonban a hatályos tőkepiaci szabályozás alapján nem minősül ajánlatnak. A Mol értékelése szerint, noha az OMV szándéknyilatkozata évi 400 millió eurós szinergiákkal számol, nem veszi figyelembe az egyesítésből és versenyjogi okokból kényszerű eszközértékesítésből származó értékromboló hatásokat.

Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója a közlemény szerint elmondta: a szándéknyilatkozat nem tartalmaz lényeges új információt a Mol igazgatósága által korábban már egyhangúlag elutasított megkereséshez képest, kivéve azt a kitélt, hogy az OMV jelenleg nem tud irányítást szerezni a Mol-ban. Hozzátette: a szándéknyilatkozat jól illeszkedik az OMV eddigi egyoldalú és barátságtalan lépéseinek sorába.

A Mol-nak független vállalatként kiváló növekedési kilátásai vannak, és így nem kíván a továbbiakban olyan feltételes megkeresésekkel foglalkozni, amelyek sem a részvényesek, sem az egyéb érdekelt felek érdekeit nem szolgálják - tartalmazza közlemény.

Kilencmilliárd euró áll készenlétben az OMV-MOL egyesülés finanszírozására - mondta korábban Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója, miután a cég kora reggel bejelentette: a MOL részvényei 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a MOL-ra, részvényenként 32.000 forintért.

A vezérigazgató kifejtette, újra megkeresték a magyar kormányt és a MOL vezetését is, de egyelőre sehonnan nem kaptak olyan választ, ami a korábbi elutasításhoz képest pozitívabb véleményt tükrözne. Az OMV vezérigazgatója elmondta: a magyar kormány előtt is nyilvánvalóvá akarják tenni, hogy egyenlő felek összeolvadását szeretnék elérni, amin mindenki csak nyerhet.
Vannak még technikai akadályok

Wolfgang Ruttenstorfer kiemelte: az általa meg nem nevezett bankok azután mutattak készséget az egyesülés finanszírozásra, hogy az OMV európai és amerikai roadshow keretében megvizsgálta, hogyan fogadnák a befektetési alapok az egyesülés lehetőségét.

Az OMV közölte, hogy számos technikai akadály miatt jelenleg nem tud szavazati jogok révén megvalósuló irányítást szerezni a MOL-ban, ezért keresi annak lehetőségét, hogy aktív tárgyalásokat kezdhessen a magyar társaság működése által érintett kulcsszereplőkkel.

Az osztrák cég hangsúlyozza, hogy a társaságok működése által érintett valamennyi szereplő érdekére tekintettel kíván lenni: a közös vállalkozás mind Ausztriában, mind Magyarországon tőzsdei társaság lenne, felügyelő bizottságában jelentős magyar képviselettel.

Az egyelőre csak szándéknyilatkozatként értékelhető vételár 43,6 százalékkal magasabb, mint a részvény május 21-i ára, egy nappal az előtt, hogy megkezdődött a MOL-részvények spekulatív vásárlása a piacon, illetve 18,7 százalékkal magasabb a MOL hétfői tőzsdei záró áránál. A vételár 25 százalékáig az OMV felajánlja saját részvényeit.

"A kormánynak nem dolga kommentálni"

Egy piacgazdaságban a kormánynak nem dolga kommentálni egy tőzsdei ügyletet, ha az a jogszabályoknak mindenben megfelelően zajlik - mondta a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban két dolgot jelzett: egyrészt azt, hogy az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekinti. Másrészt azt, hogy több más európai uniós tagállamhoz hasonlóan fontosnak tartja, hogy a lakosság ellátása szempontjából stratégiai jelentőségű vállalatok esetében legyen a közösségi jogszabályokkal teljes összhangban lévő lehetősége a kontrollra, ha az adott vállalatban egy külföldi állam próbál befolyást szerezni. Ez utóbbit tekintve nem változott a kormány álláspontja; az ezt a célt elérni hivatott törvényjavaslat pedig már az Országgyűlés döntésére vár - közölte a kormányszóvivő.Vegyesen értékelik a piaci elemzők az OMV kedd reggel megjelent szándéknyilatkozatát a MOL megvásárlására. Miró József, az ERSTE Bank elemzője szerint a MOL részvényesei döntenek majd arról, hogy az OMV-vel képzelik-e el a jövőt, vagy hisznek a MOL menedzsmentjének. Az elemző arra számít, hogy az OMV hamarosan rendkívüli közgyűlés összehívását fogja kezdeményezni a MOL-nál.

Az OMV-nek komplett stratégiája van

Az OMV jól felkészült, komplett stratégiája van a jövőre nézve, amelynek néhány részletét már le is tette az asztalra. Korábban a MOL menedzsmentje is előállt a 2010-ig szóló növekedési terveivel, ami nem volt túl meggyőző, de azóta változott a cég, és ez alapján változhat a menedzsment stratégiája is - fejtette ki.

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője szerint lehetséges, hogy a MOL menedzsmentje további saját részvényvásárlásokba kezd, hogy elérje az 50 százalékos kontrollt. (Jelenleg a MOL különböző konstrukciókban több mint 40 százaléknyi részvényt ellenőriz).

Brüsszelben folyik az igazi "csata"

Az Index.hu internetes portál szerint az osztrákok próbálkozásának időzítését, illetve a magyar kormány megkeresését magyarázhatja a magyar parlament előtt fekvő "Lex MOL" törvényjavaslat. Vágó Attila, a Concorde elemzője szerint az osztrák cégnek nincs, vagy legfeljebb minimális esélye van arra, hogy célt érjen. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője azonban úgy reagált, logikus az osztrákok lépése, hozzátéve, hogy feltételezhetően az igazi "csata" Brüsszelben folyik a MOL és az OMV között.

Szakértői elemzés itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lerobbantották az összetört hidat a hajóról - videók

Irányított robbantással távolították el a Baltimore közelében összeomlott híd legnagyobb darabját hétfőn a hídomlást okozó konténerszállító hajó fedélzetéről, ami meghatározó lépés a nagyváros kikötőjének megnyitása felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×