eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Friedmant méltatja az angolszász jobboldal

Milton Friedman munkássága megmutatta, hogy a szabadpiac a gazdaságfejlődés nagy motorja - e szavakkal méltatta a csütörtökön elhunyt Milton Friedman Nobel-díjas közgazdászt George W. Bush amerikai elnök.

Az ország különleges szellemi vezetőt vesztett el - mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

Friedman kimutatta, hogy a gazdasági szabadság milyen szorosan összefügg a szabadság más területeivel emlékezett Ben Bernanke, az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke.

A csütörtökön 94 éves korában elhunyt Milton Friedman - Beregszászról bevándorolt szülők gyermekeként New Yorkban született - a mennyiségi pénzelméletre alapozó monetarizmus irányzatának egyik fő képviselője volt.

Friedman fogyasztási struktúrát elemző, pénzelméleti és a gazdasági stabilizációval foglalkozó tanulmányaiért részesült 1976-ban közgazdasági Nobel-díjban.

Nixontól Reaganig több amerikai elnök, 1973-74-ben Pinochet chilei diktátor gazdasági tanácsadójaként dolgozott.

1946 és 1976 között a chicagói egyetem közgazdaságtan professzora volt, a gazdasági liberalizmus eszméjét felelevenítő, neoliberális tanokat hirdető "chicagói iskola" vezéralakja.

1977-től a Stanford Egyetemhez tartozó Hoover Intézetben volt tanszéke. A Roosevelt-féle New Dealt ihlető, "juttató" keynes-i közgazdaságtani elméletek kritikusaként és a reagani neokonzervatív, "pénzt hagyó" (supply side economics) ideológia egyik atyjaként vált ismertté.

Milton Friedman felélesztette a szabadság gazdaságtanát, amikor azt már majdnem elfelejtette a világ - így emlékezett reá Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök, akinek adócsökkentő politikájára szintén hatással volt az amerikai tudós.

A gazdaságtörténet azóta kimutatta, hogy az 1982-90-es Reagan-kormányzat fellendülést hozó gazdaságpolitikájában - akkor kifejezéssel a "reaganomicsben" - a 25 százalékos személyijövedelemadó-csökkentésen és a kamatcsökkentésen kívül igen hathatós szerepet játszott a megnövelt, leghagyományosabb katonai költekezés és az állam riasztó eladósodása is.

Nagy-Britanniában már a kilencvenes évek közepére kiderült, hogy a Friedman-féle elmélet sem csodaszer a kormányok pénzéhsége ellen: jóllehet a személyi jövedelemadót meredeken csökkentették, a lakosság teljes terhe mégis növekedett a leírási lehetőségek csökkentése, a társadalombiztosítási járulékok és az áfa emelése miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×