eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin

51 millió dolláros kártérítés egy volt FBI-ügynöknek

Egy nyugdíjas FBI-ügynök 51 millió dolláros kártérítést kap az amerikai Merck gyógyszergyártól, mert a cég Vioxx nevű fájdalomcsillapítója enyhe szívrohamot okozott a 62 éves férfinak. Ez az 51 millió dollár azonban csak a jéghegy csúcsa.

A férfi egy autóbaleset után lábadozva kezdte el szedni a fájdalomcsillapítót, ám két évvel később enyhe szívrohamot szenvedett, amelyet a bíróság véleménye szerint a Mercknek az a gyógyszere okozott, amelyet azóta kivontak a forgalomból.

A Vioxx tavalyelőtt került le a gyógyszertárak polcairól, mert kiderült, hogy tartós - másfél évnél hosszabb - szedése megkettőzi a szívinfarktus kockázatát.

A New Orleans-i szövetségi bíróság döntésével egy időben New Jersey állam bírósága megsemmisített egy tavaly novemberi bírósági ítéletet, amely egy hasonló esetben a gyógyszergyárnak adott igazat.

Gerald Barnett nyugalmazott FBI-ügynök győzelme és a New Jersey állami döntés csupán kettő abból az összesen 14.000 perből amelyet 30.000 panaszos indított a Merck ellen, a Vioxx okozta betegségek miatt.

Eddig nyolc ügyben született jogerős döntés, ezekből négy esetben a panaszosok nyertek, négyszer pedig a világ öt legnagyobb gyógyszergyára közé számító Merck.

A Merck nem adja fel egyik ügyet sem, ám gyógyszeripari elemzők most tízmilliárd dollárra becsülik azt az összeget, amelyet a cég végül kénytelen lesz kifizetni.

Ez viszont már a gyógyszeróriásnak is sok pénz, több mint a duplája a tavalyi, 4,6 milliárd dolláros nettó nyereségének.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×