Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevesen vennének új autót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A GfK Hungária felmérése szerint csökkent az új autó vásárlását tervező háztartások száma. Karner Miklós szakújságíró az InfoRádiónak azt mondta: leginkább a kis- és középkategóriás autók keresletében valószínű a visszaesés.

A GfK Hungária felmérése szerint míg 2000-ben még a megkérdezettek 15 százaléka válaszolta, hogy a következő 1-2 évben vásárlást tervez, addig most ez az arány 11 százalék.

Leginkább a kis- és a középkategóriás autók keresletében valószínű visszaesés a gazdasági megszorítások miatt - mondta az InfoRádiónak Karner Miklós, az Autó2 magazin újságírója. Ez idén 5-6, jövőre 10-15 százalékos lehet.

A magyarok drágább autót vesznek, mint azt megengedhetnék

Hozzátette: "magyar betegség", hogy az emberek drágább autót vesznek, mint amit megengedhetnének maguknak.

A szakíró megjegyezte, hogy nagyon csábító, hogy szinte önerő nélkül is el lehet vinni az autót, a havi törlesztőrészlet pedig önmagában kicsinek tűnik.

Karner Miklós szerint ez a megalapozatlan kereslet felpumpálta a piaci eladási adatokat.

A háztartások közel felének van autója

A GfK felméréséből az is kiderül, hogy ma a magyar háztartások 44 százaléka rendelkezik személygépkocsival, ez alig több az öt évvel ezelőtt mért 43 százaléknál.

Az autóval rendelkező magyar háztartások 87 százaléka csak egy kocsival rendelkezik, a Magyarországon forgalomban lévő gépkocsik 83 százaléka benzin-, 13 százalékuk pedig dízelüzemű.

A hibridhajtású gépkocsik aránya egy százalék körüli, a tisztán gázüzeműeké pedig ennél is alacsonyabb.