eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Fél hogy bankkártyacsalók áldozata lesz?

A bankkártya-elfogadó terminálok egyes típusai lehetővé teszik, hogy az ügyfél ki se adja a kártyát a kezéből, ami jelentősen csökkenti a kártyás visszaélések lehetőségét és a bizalmatlanságot a kártyás fizetéssel szemben. Magyarországon a bizalmatlanság leküzdése mellett azonban az elfogadóhelyek számának emelésére is szükség van.

Magyarországon jelenleg körülbelül 30 ezer kártyaelfogadó terminál van.

A hasonló méretű európai országokban több mint háromszor ennyi elfogadóhely működik. Ausztriában például körülbelül 100 ezer terminál van a piacon - mondta az InfoRádiónak Lévai Gábor, az Ingenico stratégiai igazgatója.

A szakember szerint történelmi oka is van annak, hogy a kártyás fizetés egyelőre nem olyan népszerű Magyarországon, mint másutt. Magyarországon ugyanis nincs hagyománya a virtuális pénznek.

Míg más országokban a csekkel való fizetés már korábban általános lett, ez Magyarországon nem terjedt el, így az emberek nem is nagyon értik mi az, hogy virtuális pénz - vélte Lévai Gábor.

Az Ingenico igazgatója szerint figyelembe kell venni azt is, hogy a kártyás fizetés, mivel minden tranzakció megjelenik egy banki rendszerben, tiszta kereskedelmet feltételez. Magyarországon pedig a kiskereskedelemben sokszor még ma sem adnak számlát.

Nyilvánvalóan van a bizalmatlanságnak is jelentősége, bár Magyarországon egyelőre aránylag kevés az ilyen visszaélés - mutat rá Lévai Gábor, hozzátéve, hogy a bizalmatlanság sokszor azokból az esetekből ered, amikor a vevő egy ideig nem látja, mi történik kártyájával.

A szakember szerint mindenképpen gyanús lehet, ha a vevő lát ugyan egy kártyaolvasót a közelben, a kereskedő mégsem ott húzza le kártyáját, hanem elviszi.

Lévai Gábor felhívja arra is a figyelmet, hogy Magyarországon a bank csak akkor vonhatja le a pénzt a kártyáról, ha a tranzakciót  PIN-kóddal, vagy aláírással hitelesítették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×