eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Talán mégis jobb lesz befizetni az iparűzési adót?

Az áfáról szóló európai uniós irányelvvel ellentétesnek tart az Európai Bíróság főtanácsnoka egy Olaszországban alkalmazott adófajtát. Ha a bíróság is így dönt, Olaszországnak új jogszabályt kell kidolgoznia. A beszedett adót, mintegy 120 milliárd eurót, azonban valószínűleg nem kell visszautalnia a cégeknek.

Hosszú évek óta tartó jogvita végére tehet pontot az Európai Bíróság, amely kedden kezdte el tárgyalni Luxemburgban az úgynevezett "olasz ügyet", ami az olasz regionális adó EU-konformitását vizsgálja.

Stix-Hackl főtanácsnok véleménye szerint az IRAP elnevezésű, Olaszországban alkalmazott adófajta ellentétes az áfáról szóló európai uniós irányelvekkel. Jóllehet a főtanácsnok véleménye nem köti a bíróságot, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az rendre döntőnek szokott bizonyulni.

Az ügyben hozott döntés precedensértékű lehet a hasonló típusú adók, így a magyar iparűzési adó ügyében is. Így a majdani ítélet a Budapesten beadott panaszok sorsát is befolyásolhatja.

Mi is az az IRAP?

Az IRAP-ot egyébként még 1998-ban vezették be Olaszországban. Akkor ez több adófajtát, egyebek között a vállalatokat érintő vagyonadót és az egészségügyi hozzájárulásokat váltotta ki. Az adó mértéke viszonylag csekély, alig több mint 4 százalék, azonban bonyolult számítási rendszere miatt több céget is a csőd szélére sodort.

Az adófajta hibájául róják fel, hogy azzal a vállalkozással is megfizettetik, amely veszteséggel zárta az adóévet. Egyébként a magyar iparűzési adót is hasonló logikával, nem a nyereség, hanem az árbevétel után fizetik a cégek.

Az ügy azért került az Európai Bírósághoz, mert egy cremonai olasz bank 2005 tavaszán a helyi hatóságoknál pert indított, és visszakövetelte az adó címén befizetett pénzt.

Nehéz döntés

A bíróság döntését nehezíti, hogy korábban az Európai Bizottság arról biztosította Olaszországot, hogy az IRAP nem ellentétes a közösségi joggal, ráadásul az olasz kormány becslése szerint a visszaigényelhető összeg mintegy 120 milliárd euró lenne, ami súlyos zavart okozna Olaszország regionális finanszírozásában.

Éppen ezért a főtanácsnok szerint indokolt lenne a döntés időbeli hatályának korlátozása. Stix-Hackl javaslata szerint az ítélet csak az adóév végével lépne hatályba, ami időt engedne Olaszországnak arra, hogy új jogszabályokat hozzon.

A most folyó per tanulságos lehet a magyar cégek számára is, hiszen a bíróság valószínűleg az ő esetükben sem ítélné meg az adó visszautalását, annál is inkább mert a magyar kormány már bejelentette az iparűzési adó megszüntetését 2008-tól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×