eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megállíthatatlanul zuhan a forint

Kora délelőtt óta megállíthatatlanul zuhan a forint. Egy euró már több mint 263 forintot ér. Kora délelőtt még 259 forint alatt volt az euró árfolyama. Londoni elemzők szerint az izlandi makrohelyzet ingatta meg a piacot.

A Portfolio.hu felhívja a figyelmet arra, hogy a dollár-euró árfolyam lényegében nem változott, így a forint leértékelődése a dollárhoz viszonyítva is szembeötlő. Egy dollár jelenleg több mint 220 forintot ér.

Faragó Ádám, az Erste Bank elemzője az InfoRádióban azt mondta, hogy a forint gyengülésének több oka van.

Az első, hogy a feltörekvő piacok a fejlett - elsősorban az egyesült államokbeli - piacok hozam- és kamatemelkedésére reagált - közölte.

Hozzátette: gyakorlatilag az összes fejlett piacon kamatemelés történt.

A másik egy technikai jellegű ok: a forint egymás után tör át úgynevezett "technikai szinteket". Ez azt jelenti, hogy a magyar bankok és piaci szereplők olyan eladási jogokat vásároltak, amelyekhez bizonyos "kiütési" szintek tartoznak, amelyeknél elvesztik ezeket a jogukat - mondta Faragó Ádám.

Az elemző szerint a jegybank nem módosítja a kamatokat és nem lép közbe a piacon.

Ezek az árfolyam szintek talán még semlegesnek mondhatók a jegybank szemszögéből. A piaci szereplők is úgy látják, mehet még az árfolyam, akár 270 forint/euróig is - mondta Faragó Ádám.

"A 250 és 255 közötti szinteket egy jó időre elfelejthetjük" - tette hozzá.

A háttérben Izland

Londoni elemzői vélemények szerint az izlandi makrohelyzet megingása okozta a forint gyengülését.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni részlegének alelnöke szerint a magas hozamú piacokra, például Magyarországra  szakosodott befektetők "egy kicsit megijedtek attól, ami Izlandon történik".
 
Izlandon, amely szintén magas hozamú piacnak számít a befektetői körben, igen magasra duzzadt a folyó hiány, és nagyon magasak a kamatok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×