eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás. Az előrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Bár itt a hőség, ne a szökőkutakban frissítsük fel magunkat! – csúnyán megjárhatjuk

Már a fertőtlenítőszerek is bőrkiütéseket, szemirritációt vagy nyálkahártya-irritációt okozhatnak – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető szakértője. Vargha Márta hozzátette: a speciális vizes játszóterek, interaktív szökőkutak viszont biztonságosak, mivel rendszeresen ellenőrzik a vízminőségüket.

A héten megérkezik az idei első komolyabb nyári hőhullám, a hőmérséklet több nap is 35 Celsius-fok felett alakulhat. A nagy hőségben egyesek beengedik a gyerekeket vagy a kutyákat a szökőkutakba, hogy felfrissülhessenek egy kicsit, pedig ennek az egészségre veszélyes következményei is lehetnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető szakértője az InfoRádióban elmondta: ugyanakkor vannak olyan speciális vizes játszóterek, interaktív szökőkutak is, amelyeket kifejezetten arra a célra terveztek, hogy gyerekek pancsolhassanak bennük. Hozzátette:

ezeknek a közterületi építményeknek a vízminőségét rendszeresen ellenőrzik a szakemberek,

mert egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vízzel töltik fel azokat. Vargha Márta tájékoztatása szerint ezek a szökőkutak biztonságosak, nem károsak az egészségre, ugyanis pontos szabályok vonatkoznak arra, milyen vízkezelő vegyszereket kell alkalmazni a tisztításuk során.

Ugyanakkor léteznek olyan díszkutak is, amelyek elsősorban dekorációs építmények, illetve a levegő hűtésére szolgálnak. Ezek azonban nem használhatók fürdőzésre, megmártózásra, mert kialakulhatnak bennük különböző lerakódások, élőbevonatok, melyeken bárki elcsúszhat – veszélyeztetve ezzel testi épségét. Ráadásul ezeknek a kutaknak, kisebb medencéknek a vízminősége sem alkalmas fürdőzésre, mert például a galambok vagy a kutyák mellett a talajból a szél is belehordhat veszélyes kórokozókat. Vargha Márta közölte: ugyan a díszkutakat is fertőtlenítik, de az erre a célra használt szerek nem olyanok, mint amilyeneket a fürdőlétesítmények fertőtlenítésekor alkalmaznak.

„Már maga a fertőtlenítőszer is bőrkiütéseket, szemirritációt vagy nyálkahártya-irritációt okozhat”

– figyelmeztetett a szakértő. Mint fogalmazott, jellemzően nem életveszélyes kórokozók tenyésznek a szökőkutakban, viszont a hányásos, hasmenéses megbetegedéseknek nagy lehet a kockázata, amennyiben valaki felfrissíti magát bennük.

Vargha Márta elmondta: a nem megfelelően üzemeltetett szökőkutakban elszaporodhatnak az úgynevezett Legionella baktériumok, amelyek mindenhol előfordulnak, ahol pangó meleg víz van, és esetenként akár súlyos tüdőgyulladást is okozhatnak. Attól azonban még nem fog megbetegedni senki, ha egy kicsit belenyúl vagy belepancsol egy köztéri medencébe, szökőkútba. A szakértő azt javasolja, ha ilyesmit teszünk, utána mindenképpen mossuk meg alaposan a kezünket szappannal vagy töröljük meg fertőtlenítő kendővel – főleg evés előtt.

Sokszor lehet látni, hogy a kutyákat is beengedik a szökőkutakba, azonban rájuk is nagyon kell vigyázni, mert a szakértő szerint a vegyszerek nekik is árthatnak. Bár a kutyák a gyerekekhez képest kevésbé érzékenyek a kórokozókra, hiszen néha még a szemetet is megeszik, és nem lesz tőle bajuk, ugyanakkor a víz, illetve a kutak, medencék fertőtlenítésekor használt vegyszerek ugyanúgy ártalmasak lehetnek a kedvenceinkre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×