eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bezárt lakberendezési üzlet Nyíregyháza belvárosában 2021. március 8-án. A kormány döntése értelmében ezen a napon életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések, amelyeket a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzésszámok csökkentése érdekében hozott meg a kabinet. A kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Jön az év egyetlen négynapos hosszú hétvégéje - szinte kihalt lesz minden

A nagypéntek, a húsvétvasárnap és a húsvéthétfő is piros betűs ünnep, így még annyi nyitva tartó bolt sem lesz, mint mostanában lenni szokott, és a közlekedés változásaira is figyelni kell. Az üdülőhelyek étkezdéi közül sem nyit ki mindenki.

A 2021-es esztendő egyetlen négynapos hosszú hétvégéje jön nagypéntektől húsvéthétfőig, és bár a jelszó idén (is) a "maradj otthon", nem árt, ha észben tartjuk a most érvényes különleges szabályokat, hisz a négy napból három piros betűs ünnep, kizárólag a nagyszombat (lehet) olyan nap, ami valamelyest hasonlít más szombatokhoz.

Ugyan több bolthálózat jelezte, hogy nem számít akkora rohamra a húsvéti ünnepek előtt, mint amilyen lenni szokott, azért érdemes tudni, hová mikor lehet bejutni és mikor nem:

  • április 1., nagycsütörtök: az élelmiszerboltok a szokásos csütörtöki nyitvatartással várják a vásárlókat, nagy többségében reggel 6 és este 7 óra között
  • április 2., nagypéntek: munkaszüneti nap, kötelező a zárvatartás
  • április 3., nagyszombat: szokásos szombati nyitvatartás, ami számos bolt esetében a hétköznapi lehetőség kihasználását jelenti, 6-19 órai nyitvatartással
  • április 4., húsvétvasárnap: munkaszüneti nap, kötelező a zárvatartás
  • április 5., húsvéthétfő: munkaszüneti nap, kötelező a zárvatartás
  • április 6., kedd: az élelmiszerboltok és egyéb üzletek, amelyek megtehetik, a húsvét előtt megszokott rend szerint kinyitnak.

Az amúgy szabad nyitva tartású napokon is csak élelemiszerüzletek, benzinkutak, patikák, dohányboltok és drogériák működhetnek, a többi üzlet sem csütörtökön, sem szombaton nem lesz nyitva (az ügyeletes patikák természetesen működnek majd). Az éjjel-nappali boltok nyitva tartása is korlátozott a szokásos rend szerint. A kijárási tilalom is életben marad.

Korlátozott "élvezetek" a kirándulóhelyeken is

Az üdülő- és kirándulóhelyek türelemre és a szabályok betartására kérnek mindenkit. Szentendrén ellenőrizni fogják a szabálytalan parkolókat, a Balatonnál az üdülők és a helyiek is ügyeljenek a viselkedésükre, mert polgárőrök, rendőrök fogják betartatni az előírásokat, szigorított ellenőrzést ígértek. Hozzátették: nem lesz minden lángosozó és büfé nyitva, akik igen, azok is elvitelre adnak ételt, amit viszont a környező padokon, közterületeken tilos lesz elfogyasztani. Több strandot is felújítanak, ezeknél nem lehet a parton sétálni és az illemhelyek sem lesznek nyitva.

Közlekedés

Ami a legbiztosabb pont, hogy a helyközi közlekedést használóknak nem kell nagycsütörtökön a pénztárakhoz szaladni, a lejáró bérletek érvényességét húsvét után két napig meghosszabbították, így április 7. éjfélig érvényesek a márciusi bérletek. A cél, hogy az újravásárlás miatt várható vevői torlódást enyhítsék. Aki teheti, éljen az elektronikus jegyvásárlási lehetőségekkel!

A MÁV és a Volánbusz most mindenekelőtt azt kéri, aki teheti, halassza el nagyobb utazását, aki ezt nem teheti, viseljen maszkot, a nem egy háztartásban élők pedig tartsanak védőtávolságot az állomásokon és a járműveken is.

A vasúti menetrend általános infói:

  • április 1.: nagycsütörtökön pénteki menetrend
  • április 2.: nagypénteken szombati menetrend
  • április 3-4.: ünnepnapi menetrend
  • április 5.: húsvéthétfőn vasárnapi menetrend
  • április 6.: munkanapi menetrend.

A buszmenetrend általános infói:

  • április 1.: tanszünetes munkanapi menetrend
  • április 2.: munkaszüneti napi menetrend
  • április 3.: szabadnapi menetrend
  • április 4.: munkaszüneti napi menetrend
  • április 5.: a hét első munkanapját megelőző napi menetrend
  • április 6.: tanszüneti, a hét első napján érvényes menetrend.

Részletek a menetrendek.hu portálon.

HÉV-menetrendek - nem egyszerű

A MÁV-HÉV közlése szerint a H5-ös HÉV április 1-jén a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint, a hosszú hétvégén (április 2-5.) pedig a szombaton és munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekedik. Április 6-án a tanítási szünetben hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend, ezt követően pedig a tanítási időszaki menetrend lesz érvényben.

A H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV-vonalon április 1-jén a munkanapi, a hosszú hétvégén (április 2-5.) a szombati és munkaszüneti napi, április 6-ától ismét a munkanapi menetrend lesz érvényben.

A H7-es pótlóbusz és a H7-es HÉV április 1-jén a tanítási szünetben munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. Április 2-án a munkaszüneti napokra, 3-án a szombatra, 4-én és 5-én ismét a munkaszüneti napokra vonatkozó menetrend szerint közlekednek ezek a járatok. Április 6-án a tanítási szünetben munkanapokon érvényes menetrend, utána ismét a tanítási időszaki menetrend lesz érvényben.

A HÉV-ek menetrendje a bkk.hu/menetrendek oldalon található meg, az utazás dátumának és időpontjának megadásával pedig a BKK FUTÁR utazástervezőben (futar.bkk.hu) is lekérdezhető.

A BKK később adja ki közlekedési tudnivalóit, amit meglesznek, cikkünk frissül.

A fővárosban a pesti alsó rakpartot lezárják az autósok elől, hogy némileg tehermentesítsék a fővárosi és környéki legkedveltebb kirándulóhelyeket, igaz, ebből az első "engedményes" hétvégén nem kívánt tömegjelenetek alakultak ki és sokan nem hordtak maszkot, pedig minden lakott területen kötelező.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×