eur:
410.96
usd:
392.3
bux:
79229.24
2024. november 22. péntek Cecília
Nyitókép: Pixabay

A budapesti éttermi foglalás sokszor már a repülőjegynél is sürgősebb

A korábbi 80-ról mára 20 százalékra csökkent a jelentős magyarországi éttermekben az import alapanyagok aránya - még úgy is, hogy a kakaó és bizonyos fűszerek továbbra sem lesznek megtermelhetők Magyarországon. Gasztronómiai helyzetkép Hamvas Zoltántól, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökétől, és Szulló Szabinától, a Stand étterem séf-tulajdonosától.

Legutóbb egy dán séf és csapata nyerte a Bocuse d'Or világversenyt a svéd és a norvég séf előtt. Az elmúlt évtizedben gasztronómiai értelemben elképesztő fejlődésen ment keresztül Skandinávia - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

"Rájöttek arra, hogy ha komoly turizmust akarnak építeni, akkor a gasztronómia komoly hívószó. Akik elindulnak a nagyvilágba, azoknak a harmadik legfontosabb szempont, hogy hol tudnak a legjobb gasztronómiai kínálatba belefutni. Skandináviában iszonyatos mértékben beállt azok mögé az állam, akik ezen dolgoznak" - említette. Egy magyar párhuzamról szólva elmondta,

sokaknak az éttermi foglalásuk is előbb van meg egy adott városban, mint a repülőjegyük.

A helyi jelleg és a közvetlen közelben megtermelt alapanyagok nagyon fontosak egy kiváló étterem számára - tette ehhez hozzá szolgáltatói oldalról Szulló Szabina, a Stand étterem séf-tulajdonosa.

"Mi úgy álmodunk meg étlapot, ételeket, hogy az alapanyag az első; ha van jó alapanyag, akkor tudunk jó ételt készíteni. De ahhoz, hogy igazán jó magyar alapanyagot találjunk, azért nekünk is sok mindent kell tennünk. Egyszerűbb lenne mondjuk egy francia beszállítónak egy Excell-táblában leadni a rendelést, az áru jövő csütörtökön itt is lenne. De el kell hinnünk, hogy mi is tudunk jót csinálni, rábírni a zöldség- és gyümölcstermelőket egy igényes munkára. Valahol el kell kezdeni."

A 2007-es megnyitásakor az Onyx étterem az alapanyagok 80 százalékát külföldről hozta be. Mára ez az arány 20 százalékra csökkent,

úgy, hogy sok alapanyag, például fűszerek vagy kakaó Magyarországon sosem lesz - tette hozzá Hamvas Zoltán.

Szerinte az elmúlt évtizedben egyfajta gasztronómiai forradalom zajlott le Magyarországon. "Ennek volt egy indikátora:

elindult egy generációváltás. Ma már ott tartunk, hogy az ország legjobb 20-25 éttermében azok a 25-40 éves séfek dolgoznak, akik már világot láttak, akik már sok tudást halmoztak fel."

Hamvas Zoltán hangsúlyozta, bátran kijelenthető, hogy Magyarország felkerült a világ gasztronómiai térképére, még úgy is, hogy számos nyugat-európai állam szerencsésebb történelmű a miénknél. A környező országok nagyvárosaihoz - Varsó, Prága, Pozsony, Zágráb - képest pedig szerinte igenis büszkeség, ahogyan állunk. Magyarország rendezett és nyert is Bocuse D'Or Európa-bajnkságot, a világdöntőn pedig különdíjat nyert egy magyar csapat.

"A régióban csak egy, budapesti étterem két Michelin-csillagos, és van még három egycsillagos éttermünk is. Nagyon jó az irány, most kell igazán gázt adni" - tette hozzá Hamvas Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Ukrajnának szánt harci felszerelések adományozása ügyében nyomoz a szlovák rendőrség
Tudósítónktól

Az Ukrajnának szánt harci felszerelések adományozása ügyében nyomoz a szlovák rendőrség

Szlovákiában a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala létrehozott egy különleges nyomozócsoportot, melynek feladata az elmúlt választási időszakban Ukrajnának adott szlovák katonai felszerelések adományozásával kapcsolatos jogsértések felderítése. A vizsgálat kiterjed az akkori védelmi minisztérium és a kormány tagjainak döntéseire.

Fontos kérések az érkező havazás miatt, mindenkit érint

Bár a meteorológiai prognózisokban mindig van némi bizonytalanság, az aktuális előrejelzések szerint november 22-én, pénteken akár nagyobb mennyiségű hó is hullhat Budapesten.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.22. péntek, 18:00
Bernáth Tamás
Nyugat-Balkán szakértő, a Mathias Corvinus Collegium oktatója
Megjött az új extraprofitadó-rendelet: így marad 2025-ben velünk a bankok, kiskercégek, biztosítók plusz sarca

Megjött az új extraprofitadó-rendelet: így marad 2025-ben velünk a bankok, kiskercégek, biztosítók plusz sarca

Ahogyan arra számítani lehetett, megérkezett a 2025-ben még fennmaradó extraprofitadókról szóló kormánydöntés. A Magyar Közlöny csütörtök esti számában ugyanis megjelent a kormány legújabb rendelete, mely azt szabályozza, hogy miként marad velünk a bankok extraprofitadója, valamint a biztosítók és kiskereskedelmi cégek pótadója. Az eredetileg két évre ígért extraprofitadók egy jelentős része tehát négy évig hatályban marad. A kormány rendelete egyúttal azt is tartalmazza, hogy mely extraprofitadóktól szabadulhatnak meg jövőre az érintett ágazatok. Ezek szerint örülhetnek a gyógyszergyártók, a távközlési szektor cégei, valamint a megújuló energiát termelők, bányajáradék-alanyok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. november 21. 22:19
×
×
×
×