INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

tenger

állat

környezetszennyezés

műanyag

Az indonéziai nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség, a BASARNAS egyik tagjai vizsgálja az indonéz Lion Air légitársaság utasszállító repülőgépének tengerből kihalászott maradványait Tanjung Karawang kikötőjében 2018. október 29-én. A belföldi viszonylatban közlekedő gép Jakartából a Szumátra melletti Bangka szigetre tartott. A légitársaság szóvivője elmondta: mindössze 13 perccel a felszállás után elvesztették a kapcsolatot a Boeing 737-800 típusú géppel. A tengerbe zuhant repülőgép fedélzetén 178 felnőtt utas, egy gyerek és két csecsemő utazott, a személyzet héttagú volt.

Elképesztő: minden tengeri állatmaradványban találtak műanyagot

Infostart / MTI

"Sokkoló, de egyáltalán nem meglepő" - kommentálta a friss vizsgálati eredményeket Sarah Nelms, az Exeteri Egyetem kutatója.

Minden partra vetődött tengeri emlősben találtak mikroműanyagot Nagy-Britanniában.

A kutatók összesen 50 olyan delfint, fókát és bálnát vizsgáltak meg, amely a Nagy-Britannia körüli vizekből vetődött partra. Minden állatban találtak legalább egy műanyagrészecskét - közölték a Scientific Reports című szaklapban.

"Az állatonkénti 5,5 darab viszonylag kis arány. Ez azt sugallja, hogy végül szervezetük kiválasztotta a műanyagot vagy az állatok visszaöklendezték" - mondta Sarah Nelms, az Exeteri Egyetem kutatója.

A mikroműanyagok azok a műanyagrészecskék, melyek öt milliméternél kisebbek. Az állatok közvetlenül a vízből vagy a zsákmányállatokon keresztül veszik fel szervezetükbe.

"Sokkoló, de egyáltalán nem meglepő, hogy minden állat vett fel a szervezetébe mikroműanyagot" - mondta Nelms.

A részecskéknek vagy az azokban lévő kémiai anyagoknak az állatok egészségére gyakorolt hatásának megismeréséhez további vizsgálatokra van szükség.

A talált műanyagrészecskék 84 százaléka ruházatból, halászhálóból vagy fogkefékből származó szintetikus rostokból áll. Más töredékek valószínűleg olyan tárgyakból származnak, mint például az élelmiszerek csomagolása és a műanyagpalackok.

A kutatók megállapították, hogy

az állatok bélrendszere kevesebb részecskét tartalmaz, mint a gyomra. Valószínűleg ezen a területen akad meg először a műanyagrészecske.

Megfigyelték továbbá, hogy azoknak a tengeri emlősöknek, amelyek fertőző betegségben pusztultak el, több műanyagrészecske volt az emésztőrendszerében.

"Nem vonhatunk le határozott következtetést ezen megfigyelésekből a lehetséges biológiai hatásaira.

Még nagyon az elején járunk ezeknek a mindenütt jelen lévő káros anyagoknak a megértésében.

De most már van egy mértékünk, melyhez mérhetjük a jövőbeli tanulmányokat" - mondta Brendan Godley, a tanulmány társszerzője.

A tengeri emlősök, például a bálnák, delfinek és fókák, a kutatók szerint fontos indikátorai a tengeri ökoszisztémák egészségének, különös tekintettel a környezetszennyezésre.

Nyitókép: MTI/AP/Tatan Syuflana
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018