eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin

Kemény a tél: 17 településen van rendkívüli állapot a durva havazás miatt Szlovákia északi részén

Tizenhétre emelkedett azoknak a településeknek a száma Szlovákia északi részén, ahol rendkívüli állapot van érvényben az egy hete tartó erőteljes havazás miatt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

A havazás és a lehullott hó eltakarítását nehezítő szeles időjárás leginkább a Zsolnai megyében okoz gondokat.

A térségben sok helyütt akadozik a forgalom a nehezen járható utak miatt, a nagyobb forgalmat bonyolító útszakaszokon

szinte általános jelenséggé váltak a dugók az elmúlt napokban, és az átlag többszörösére emelkedett a balesetek száma is.

A már korábban rendkívüli helyzetet hirdető szlovákiai településekhez szerdán három újabb csatlakozott, köztük egy város, a járási központnak számító Cadca is.

Bár a havazás az ország többi területeit is elérte az utóbbi napokban, onnét csak kisebb fennakadásokról érkeztek jelentések. A szlovák útkezelő vállalat (SSC) szerdai jelentése szerint az ország autópályái, gyorsforgalmi útjai és a hegyi átkelők átjárhatóak. A legtöbb főútvonalat és az autópályák egyes szakaszait azonban sok helyen néhány centiméter magasságban vizes, kásás hó borítja. Az alsóbbrendű utak egyes szakaszain az útfelületen lévő szétgyúrt hó magassága elérheti a tíz-tizenöt centimétert is. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerdán négy megyében - Pozsony, Nyitra, Nagyszombat és Trencsén megyékben - útjegesedés miatt adott ki riasztást.

Az ország hegyi térségei közül szerdán kettőben - a Magas-Tátrában és a Nyugati-Tátrában - emelt fokozatú (az ötös skálán hármas) lavinaveszély volt érvényben. A többi hegyi térségben kettes fokozatú figyelmeztetés volt érvényben. Szerdán egy emberéletet is követelt egy lavina a Fátrában. A negyvenéves szlovák alpinistát a Vrátna-völgyben sodorta el a lezúduló hó, életét a helyszínre érkező hegyi mentők már nem tudták megmenteni.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×