eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin

Hat percenként meghal valaki a dohányzás miatt

Minden 6. percben meghal valaki Magyarországon a dohányzás következtében - mondta az InfoRádiónak a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. A kampányoknak azonban van hatása, mert a legtöbb korcsoportban folyamatosan csökken a dohányosok aránya. Kedden van a Dohányzásmentes Világnap.

„A dohányzók aránya csökkenést mutat a felnőtt lakosság körében, 2009-ben a férfiak körében ez az arány 44% felett volt, 2014-ben 41% körüli, a nőknél 34%-ról csökkent 28%-ra. Az alkalmi dohányosok aránya is csökkent a fiataloknál” - mondta Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.

Hozzátette: aggasztó ugyanakkor, hogy két magasabb kockázati csoport is látható.

„A 13-15 évesek körében a naponta dohányzók aránya 2012-2013 között nőtt 7,5%-ról 9,5%-ra. A fiatal nők körében is magasabb az arány. Éppen ezért idén a kormányzat támogatja, hogy egy ismételt felmérés történjen a fiatalok körében” - fogalmazott a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.

Pusztai Zsófia azt mondta, üdvözlik a kormányzat által bevezetett intézkedést, ami az elektronikus cigaretta használatát is korlátozza.

„A fiataloknál 2,9%-ről 4%-ra nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik még soha nem próbálták a dohányzást, nem is dohányoznak, e-cigarettát mégis fogyasztanak. Az e-cigaretták több mint 90%-ban tartalmaznak nikotint, és ezzel a fiatal generáció is nikotinfüggővé válhat” - mutatott rá a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.

Mint mondta, a cigaretták egységes csomagolására vonatkozó szabályozás bevezetését is tervezik, az idei Dohányzásmentes Világnap éppen az egységes csomagolásról szól.

„Bár Magyarországon később kezdődtek el a dohányzásellenes intézkedések, de nagy tempóban és sok területen történik előrelépés. A WHO nemcsak azt nézi, hogy mennyivel csökkent a dohányzók aránya, a hosszú távú hatásvizsgálatokban szerepel az is, hogy a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások, szív- és érrendszeri betegségek és akár asztmás betegségek is csökkennek” - hangsúlyozta Pusztai Zsófia.

A világszervezet magyarországi irodájának vezetője azt mondta, Skóciában és Angliában már vannak erre vonatkozóan vizsgálatok, de Magyarországon is terveznek ilyen vizsgálatokat.

„Ez több évet jelent egy adott intézkedés bevezetését követően. Nemcsak egyetlen intézkedésről beszélünk, a hatást mindig több intézkedés együttes hatásaként lehet vizsgálni. Az idei világnap éppen ezért helyezi a hangsúlyt a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére. Ennek lényege, hogy csak a márkát és a terméknevet lehet szabvány betűtípussal feltüntetni. Semmilyen más promóció, szín, márka vagy imázs nem kerülhet a cigarettára, ezzel is védik a lakosság egészségét” - mondta Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×