Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan már a repülőn is lehet mobilozni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy immár Európában is lehessen mobiltelefont használni a repülőgépeken. A brit telekommunikációs felügyeleti szerv, az Ofcom ugyanis jóváhagyta, hogy a légitársaságok mobilszolgáltatásokat kínálhassanak.

Az OFCOM döntése természetesen csak a brit regisztrációjú gépekre vonatkozik, de lépését hamarosan más nemzeti hatóságok is követhetik. A mobilokat akkor lehet majd használni, ha a gép minimum 3000 méter magasságba emelkedett. A lépés nem jelenti azt, hogy a szokványos módon lehet majd telefonálni - a jelet ugyanis egy műholdra, majd onnan a Földre továbbítják. Így a felhasználónak extraköltségei lesznek a repülőn történő mobilozással.
Mielőtt beindulhat magasban történő tömeges mobiltelefonálás, egy sor más szabályozó szervnek is rá kell bólintania a tervre. Az Európai Légügyi Biztonsági Hatóságnak például meg kell győződnie arról, hogy a repülőgépekre kerülő reléző berendezések nem zavarják a gépek rendszereit.
Emellett ki kell képezni a személyzetet. Egyelőre nem tudni, hány légitársaság akarja rövid időn belül felvenni szolgáltatásai közé a mobiltelefonálást.
A technológia része az, hogy a repülőkön kisméretű mobil reléállomásokat kell elhelyezni. A biztonságos repülési magasság elérése után ezeket bekapcsolják, és ezzel térerő keletkezik a gép körül.

A hívásokat műholdakon keresztül juttatják el a földi hálózatokba. Az Európai Unió területén már vannak olyan frekvenciák, amiket a repülős mobilozáshoz foglaltak le.

Az Ofcom szerint egyelőre csak második generációs mobilszolgáltatásokra lehet számítani, a korszerűbb, videótelefonálásra is alkalmas 3G egy ideig még várat magára. Kérdés, hogy mennyibe kerül majd egy hívás - minden bizonnyal jóval többe, mint a földön.