eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin

Hamarosan már a repülőn is lehet mobilozni

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy immár Európában is lehessen mobiltelefont használni a repülőgépeken. A brit telekommunikációs felügyeleti szerv, az Ofcom ugyanis jóváhagyta, hogy a légitársaságok mobilszolgáltatásokat kínálhassanak.

Az OFCOM döntése természetesen csak a brit regisztrációjú gépekre vonatkozik, de lépését hamarosan más nemzeti hatóságok is követhetik. A mobilokat akkor lehet majd használni, ha a gép minimum 3000 méter magasságba emelkedett. A lépés nem jelenti azt, hogy a szokványos módon lehet majd telefonálni - a jelet ugyanis egy műholdra, majd onnan a Földre továbbítják. Így a felhasználónak extraköltségei lesznek a repülőn történő mobilozással.
Mielőtt beindulhat magasban történő tömeges mobiltelefonálás, egy sor más szabályozó szervnek is rá kell bólintania a tervre. Az Európai Légügyi Biztonsági Hatóságnak például meg kell győződnie arról, hogy a repülőgépekre kerülő reléző berendezések nem zavarják a gépek rendszereit.
Emellett ki kell képezni a személyzetet. Egyelőre nem tudni, hány légitársaság akarja rövid időn belül felvenni szolgáltatásai közé a mobiltelefonálást.
A technológia része az, hogy a repülőkön kisméretű mobil reléállomásokat kell elhelyezni. A biztonságos repülési magasság elérése után ezeket bekapcsolják, és ezzel térerő keletkezik a gép körül.

A hívásokat műholdakon keresztül juttatják el a földi hálózatokba. Az Európai Unió területén már vannak olyan frekvenciák, amiket a repülős mobilozáshoz foglaltak le.

Az Ofcom szerint egyelőre csak második generációs mobilszolgáltatásokra lehet számítani, a korszerűbb, videótelefonálásra is alkalmas 3G egy ideig még várat magára. Kérdés, hogy mennyibe kerül majd egy hívás - minden bizonnyal jóval többe, mint a földön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×