eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

Mi a közös a pilótában, a bártáncosnőben és a püspökben?

A légierő vadászpilótái és a bárokban fellépő rúdtáncosnők is a levegőben szállnak bizonyos szempontból, de nem csupán ez a közös bennük, hanem elsősorban az, hogy ugyanannyit keresnek - akárcsak az anglikán püspökök.

Dan és Peter Snow tévés műsorvezetők - apa és fia - tíz kategóriába sorolta a briteket a fizetésük alapján. A legalacsonyabb kategóriába azok kerültek, akik évi tízezer fontnál (3,4 millió forintnál) kevesebbet keresnek, a legmagasabba pedig az évi egymillió fontos fizetéssel rendelkezők.

Az eredmény kimondottan érdekesnek mondható.

Kiderült például, hogy a farmerek bevétele drámaian csökkent az elmúlt 50 évben, s mára azonos kategóriába kerültek a csatornatisztítókkal, a halottasházi kisegítőkkel és a pénztárosokkal: évente 10-20 ezer font közötti összeget keresnek.

A titkosszolgálat ügynökei annyit keresnek, mint az elmegyógyintézeti ápolók, az anglikán lelkészek, az asztalosok, az ácsok és az állami kórházakban dolgozó nővérek: évi 20-30 ezer fontot.

Az eggyel magasabb - évi 30-40 ezer fontos - kategóriába tartoznak a rúdtáncosok, a légierő pilótái, a püspökök, a közrendőrök, a szendvicsbárok vezetői, az állatorvosok, a londoni taxisofőrök, az építészek és a mentősök.

Fodrásznak lenni nem éri meg

A legrosszabbul a takarítókat és a fodrászokat fizetik - többek között ők kerültek azon hatmillió ember közé, aki évi tízezer fontnál kevesebbet keres.

Nagy-Britanniában az átlagfizetés évi 24.907 font (8,5 millió forint), ám a népesség kétharmada ennél kevesebbet keres - miközben alig ötezer olyan ember dolgozik a szigetországban, akinek a fizetése meghaladja az egymillió fontot.

Az átlagnál kevesebbet keres a legtöbb vallási vezető: a muszlim imámok fizetése évi 5-15 ezer között, a zsidó rabbiké és az anglikán papoké 20 ezer körül mozog.

Évi 35 milliárdos a legnagyobb jövedelem

A hadseregben is nagy a szakadék a fizetéseket illetően a minimálbért kereső közkatona és a vezérkari főnök között; utóbbi, Sir Jock Stirrup évi 230 ezer fontot keres - többet, mint Gordon Brown kormányfő (188 ezer).

A legjobban fizetett vállalati vezető Bob Diamond, a Barclays befektetési igazgatója, aki tavaly 250 ezer fontot keresett - plusz 22 millió font feletti nyereségrészesedést kapott.

Azonban ő sincs sehol a legnagyobb vállalkozókhoz képest, mint amilyen például Simon Nixon, a moneysupermarket.com nevű, pénzügyi, biztosítási és egyéb szolgáltatások árait összevető internetes oldal alapítója: ő csak tavaly több mint 103 millió fontot (35 milliárd forintot) keresett.

Persze nem panaszkodhat a listát összeállító két műsorvezető sem, akik maguk is 75-100 ezer font közötti összeget keresnek - fejenként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×