eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A marihuánáról áttértek a fiatalok a kokainra

A kannabisz helyett ma már a kokain a divat a brit fiatalok körében - derült ki a statisztikákból.

Mióta a brit kormány három éve módosította a kábítószer-törvényt, 25-ről 21 százalékra csökkent azoknak a 16-24 éves fiataloknak a száma, akik marihuánát és hasist fogyasztanak. Folyamatosan nő viszont azoknak a briteknek a száma, akik kokaint fogyasztanak - derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott adatokból.

A felnőttek körében jelentősen nő a szexuális potenciált növelő amilnitrit fogyasztása is, miközben a fiatalok közül egyre többen szipuznak. Riasztóan terjed az eredetileg lovak nyugtatására használt ketamin fogyasztása is: becslések szerint csak tavaly százezer brit próbálta ki a szert - többen, mint ahányan kreket vagy heroint fogyasztanak.

Egy másik, szintén pénteken nyilvánosságra hozott adatsorból az is kiderült, hogy 2005-ben 47 százalékkal több marihuánát és hasist foglalt le a rendőrség, mint egy évvel korábban. Gordon Brown kormányfő egyébként már fel is vetette, hogy ismét szigorítani kellene a kábítószer-törvényt, és eggyel veszélyesebb kategóriába sorolni a kannabiszt, mert egyre több orvos figyelmeztet, hogy a szer súlyos mentális betegségeket okoz.

A legveszélyesebbnek tartott kábítószerek - a kokain és a heroin - fogyasztása is folyamatosan nő Nagy-Britanniában; többen fogyasztják, mint 1998-ban. A fiatalok közül 200 ezren vallották be, hogy a felmérés előtti egy hónapban fogyasztottak kokaint.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×