INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

nyelvész

2020.11.23. 17:33

Meghalt Kiefer Ferenc nyelvész

Életének 90. évében elhunyt Kiefer Ferenc Széchenyi-díjas nyelvész, az MTA rendes tagja - tudatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
2019.07.01. 12:31

Fontos díjat kapott a kárpátaljai magyar közösség kiemelkedő alakja

Csernicskó István kárpátaljai nyelvész kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat. A 11. alkalommal odaítélt elismeréssel a kiemelkedő kül- és nemzetpolitikai tevékenységet jutalmazza a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány. Csernicskó István az ukrán oktatási és nyelvtörvény miatt kiemelten foglalkozott a kárpátaljai magyar közösség nyelvi jogaival, de tudományos tevékenységével is kiérdemelte az elismerést - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.
2017.05.07. 17:00

Hamarosan eldől a magyar nyelv sorsa is

Gutenberg forradalmához hasonló változás zajlik napjainkban. Az egyre inkább digitalizálódó világhoz a nyelvnek is alkalmazkodnia kell. Az egyes nyelvek fennmaradása, ereje nagyban függ attól, hogy milyen mértékben képviseltetik magukat a világhálón – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában É. Kiss Katalin nyelvész, friss Bolyai-díjas kutató. Ehhez olyan számítógépes fordításra van szükség, ami mindent lefordít, ami a világhálón található – véli a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének professzora.
2017.03.07. 06:05

„Csak a klisék maradnak a fiatalok nyelvében”

Az InfoRádió által megkérdezett nyelvész szerint bár nincs reprezentatív felmérés erről, de a pedagógusi tapasztalatok megerősítik, hogy szűkül a fiatalok szókincse. Balázs Géza elmondta: nem arról van szó, hogy ne tudna fogalmazni az ifjúság, hanem hogy ezt tartalmilag kevésbé választékosan teszi.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018