INFORÁDIÓ
2021. május 17. hétfő
Paszkál

kisebbség

2021.04.01. 21:00

Mit várnak a szlovákiai magyarok az új Heger-kormánytól?

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök csütörtök délelőtt kinevezte az Eduard Heger miniszterelnök vezette új kormányt. Az MKP a Híd és az Összefogás alkotta Szövetség viszont már ezt megelőzően megfogalmazta követeléseit az új szlovák kabinettel szemben. Az egyesülő magyar pártok szerint a kormány átalakítása remek alkalom arra, hogy az illetékesek módosításokat végezzenek a kormányprogramban. A Szövetég összesen 15 pontban határozta meg követeléseit és elképzeléseit.
2021.03.29. 13:47

A románok csaknem fele szerint Magyarország el akarja szakítani Erdélyt

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet tette közzé a Társadalmi bizalmatlanság: Nyugat vagy Kelet, a nacionalizmus térnyerése az álhírek és félretájékoztatás korában című felmérésének harmadik, a nemzeti elfogultsággal kapcsolatos részét. Az eredmények szerint a románok túlnyomó többsége úgy érzi: másodrangú állampolgárnak tekintik Európában, csaknem ötven százalékuk szerint pedig Magyarország Erdéllyel kapcsolatos politikája az országrész "elszakítását" célozza.
2021.02.08. 17:10

Érvényes és eredményes lehet a székely petíció

Ezrek álltak a kampányhajrában a székely petíció mellé, az éjféli határidőig nagyon sok szignó jött még be azokból az országból, ahol már korábban teljesült a cél. A 2019. május 7. óta tartó aláírásgyűjtés ezzel elvileg befejeződött, a szignók hitelességét ezután ellenőrzik majd.
2021.02.01. 20:58

Pesty László: kezdődhet a székely brand építése

A nyolcadik tagállamban, Szlovéniában is összegyűltek a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások – közölte az Írdalá.hu kampányfőnöke. Pesty László az InfoRádiónak azt mondta: emberi jogi kérdés, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek, köztük a székelyek, meg tudják-e őrizni a nyelvüket és a kultúrájukat az Európai Unióban.
2020.05.11. 16:01

Klaus Iohannis szavaival foglalkozott a külügyi bizottság

Az Országgyűlés külügyi bizottsága egyhangúlag állásfoglalást fogadott el, amiben rögzítették, hogy elítélik Klaus Iohannis román államelnök kisebbségellenes nyilatkozatait, és egyértelműen elkötelezték magukat az autonómia intézménye mellett.
2020.02.23. 17:19

Szlovákia választ: túl sok a bizonytalanság a voksolás előtt

A közvéleménykutatók adatai alapján nagy valószínűséggel valamilyen szivárványkoalíció lesz Szlovákiában az új kormány a február 29-i parlamenti választás után. Ebben Robert Fico pártja, a jelenleg legfőbb kormányzó erő előreláthatólag nem szerepel majd. Az országban két héttel a választások előtt már tilos közvéleménykutatást közölni, mégis terjednek nem hivatalos eredmények, melyeket közösségi finanszírozásból készített a két legmegbízhatóbbnak tartott kutató cég.
2020.02.05. 20:07

Szlovákia nem akar új kisebbségi törvényt

A szlovák külügyminisztérium szerint Szlovákiában a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek standard feletti jogokat élveznek, ezért nincs szükség különálló kisebbségi törvényre. Peter Pellegrini miniszterelnök pedig azt mondta, nem lesz tragédia, ha valamelyik, a magyar kisebbséget képviselő párt nem kerül be a szlovák parlamentbe a február végi választás után. 
2019.11.24. 13:19

Gyökeresen változtathat kisebbségpolitikáján Szlovákia

Szlovákia kisebbségi kormánybiztosa szerint hamarosan egy olyan átfogó kisebbségi törvényt alkothatnak, amely az ország megalakulása óta várat magára. Ennek lényege, hogy egy, az oktatáson, az önkormányzatiságon és a nyelvhasználaton átívelő szabályozás jöhet létre - de már csak a következő kormányzati ciklusban.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018