INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

honfoglalás

2019.08.31. 21:20

Elfogadja-e valaha a magyar, hogy Dugovics Titusz vagy Boldog Özséb talán sosem létezett?

Petőfi Sándor nem szavalta el a Nemzeti Dalt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Ennek ellenére az ilyen "tényeket" ugyanúgy a mai napig tanítják az iskolákban, mint azt a napokban megcáfolt ismeretet, hogy II. Lajos király a Csele patakba fulladt a mohácsi csata után. Lőrinc László történelemtanár beszélt ennek hátteréről az InfoRádióban.
2017.08.29. 20:10

Egyre több dolog derül ki az ősmagyarokról

Az ősmagyarok nyomait kutatta az elmúlt évek expedícióiban és az idén nyáron is az Urál környékén Türk Attila régész, aki az InfoRádió Szigma - A holnap világa című műsorában elmondta: nem ősmagyar, csak ősmagyar-gyanús sírok léteznek, ám ezek is alátámasztják a népvándorlás eddig ismert menetét.
2017.04.19. 06:01

Mégsem voltak apró, zömök emberek a honfoglalók

A honfoglaló magyarokról a korábbi leírások alapján úgy tudtuk, hogy apró termetű, zömök, külsejüket tekintve ázsiai jellegzetességeket hordozó emberek lehettek. A legfrissebb vizsgálatok kiderítették, hogy nem sokban tértek el az itt lakó egyéb népcsoportoktól, amelyekkel ráadásul gyorsan keveredni kezdtek. A Magyar Tudományos Akadémia régészeti intézetében létrehozott genetikai kutatólaboratóriumban a kőkortól egészen a késő bronzkorig terjedően vizsgálják a Kárpát-medencében fellelt emberi maradványokat – mondta az InfoRádió Szigma – a holnap világa című tudományos magazinműsorában Mende Balázs, a kutatás vezetője.
2016.09.20. 09:55

Sok nép DNS-e keveredett a honfoglaló magyarokban

A honfoglalók etnogenezisét kutatják a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetében. A 16 Kárpát-medencei lelőhelyről származó 144 csontvázat és fogleletet vizsgálták a kutatók. A jelenlegi vizsgálat azt mutatja, hogy a honfoglalók anyai ági genetikai vonala heterogén – közölte Mende Balázs archeogenetikus. A kutatóval készült beszélgetést ma este 19 órától meghallgathatja az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinjában.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018