Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Űrhajóst kellett kimenteni az Antarktiszról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hegyibetegség miatt kellett kimenekíteni a múlt héten az Antarktiszról Buzz Aldrint, aki az Apollo 11 űrhajó legénységének tagjaként a második emberként lépett a Holdra 1969-ben. A balul sikerült "expedíció" ellenére a 86 éves kalandor rekordot állított fel azzal, hogy a legidősebb emberként járta meg a Déli-sarkot.

Az exűrhajós vasárnap kiadott közleményében árult el részleteket a múlt heti drámai kimenekítéséről. Aldrin egyelőre az új-zélandi Christchurch egyik kórházában lábadozik.

Az Antarktiszt borító vastag jégtakaró miatt a Déli-sark 2835 méter magasan fekszik. Aldrinnak ödéma alakult ki a tüdejében, ami még mindig nem múlt el teljesen, a szakemberek javaslatára ezért Új-Zélandon marad, amíg a tünetek elmúlnak és egészségileg alkalmas lesz rá, hogy visszarepüljön az Egyesült Államokba.

Aldrin, fia, Andrew és Christina Korp menedzser turistaként érkezett az Antarktiszra a White Desert utazási iroda szervezésében. A kalandorok múlt hét kedden hagyták el a Dél-afrikai Köztársaságot.

"Déli-sark, érkezem!" - írta Aldrin akkor a Twitter-oldalán. A volt űrhajós szerint az utazás jól indult; azt tervezte, hogy találkozik azokkal a kutatókkal, akik a marsi élet lehetőségeit tanulmányozzák az Antarktiszon, mivel a két "terület" hasonló környezeti feltételekkel bír.

"Nagyszerűen éreztem magam a White Desert táborában összegyűlt csapattal, mielőtt tovább indultunk délnek" - mondta Aldrin. Hozzátette: "aztán egy kis légszomj jelentkezett nálam, ezért a csapat úgy döntött, kivizsgálnak. Néhány vizsgálat után aztán kiderült, hogy ödéma alakult ki a tüdőmben és alacsony az oxigénszintem, ami hegyibetegségre utalt".

Az idős exűrhajóst egy sítalpakkal ellátott LC-130-as teherszállító repülőgéppel vitték az Amundsen-Scott amerikai kutatóbázisról az antarktiszi partoknál, a Ross-szigeten fekvő McMurdo amerikai kutatóállomásra, ahonnét aztán átszállították Új-Zélandra. "Amikor elértük a tengerszintet, sokkal jobban kezdtem érezni magam" - mondta a kalandor.

Az Egyesült Államok Antarktisz-programját irányító Nemzeti Tudományos Alapítvány szerint immár Aldrin a legidősebb ember a világon, aki elérte a Déli-sarkot.

Aldrin 1969. július 20-án, mintegy 20 perccel Neil Armstrong után lépett második emberként a Holdra, az eseményt 600 millió ember nézte a tévében, ami akkor rekordnak számított. A történelmi eseményről készült fotókon majdnem mindenütt Aldrin látható, mivel az elsőként az égitestre lépő Armstrong feladata volt a fényképezés, utóbbinak a Holdon tett első lépéseiről alig van felvétel.

Húsz évvel ezelőtt Aldrin lemerült az Észak-Atlanti-óceánc fenekére egy mini-tengeralattjáróban, hogy megnézze a Titanicot. Néhány évvel később pedig ellátogatott az Északi-sarkvidékre egy orosz jégtörőhajó fedélzetén.