eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Garázsában őrzött 271 Picasso-művet egy villanyszerelő

A garázsában őrzött 271 Picasso-mű rejtegetésért kell felelnie egy nyugdíjas villanyszerelőnek és feleségének a büntetőbíróságon: a mester örököseinek feljelentésére indított per kedden kezdődik a délkelet-franciaországi Grasse-ban.

A két kisnyugdíjasnak, Pierre Le Guennec-nek és a feleségének, Danielle-nek arra kell választ adnia, hogyan tett szert a garázsban őrzött alkotásokra.

Az első számú felperes Claude Picasso, a festő fia, a művész hagyatékát kezelő Picasso Administration ügyvezetője. A felperesek között van Picasso hat további örököse és négy múzeum is.

A Guennec-házaspár ellen 2011 májusában emeltek vádak "lopott javak rejtegetése" miatt.

Az örökösök ügyvédei nem kívánják a tolvaj személyét feltárni, csupán azt akarják bebizonyítani: számos jel mutat arra, hogy a házaspár tisztában volt a művek homályos származásával.

Az egykori villanyszerelő azt állítja, hogy a műveket az 1973-ban elhunyt Picassótól és a feleségétől, Jacqueline-től kapta, amikor utolsó otthonukban, a Cannes közelében fekvő Mougins településen lévő házukban dolgozott.

"Gyakran meghívott egy süteményre, kávéra, mindenféléről beszélgettünk a mesterrel" - mesélte Le Guennec az AFP francia hírügynökségnek 2010-ben. Amikor egyszer végzett a munkával, a festő felesége egy csomagot nyomott a kezébe. "Ez a magáé" - mondta. A villanyszerelő otthon kibontotta, vázlatokat, ceruzarajzokat talált a csomagban, amit a garázsban őrzött. A csomag hatalmas vihart kavart, amikor Le Guennec 2010 őszén Párizsba utazott, hogy a Picasso Administrationnál hitelesítesse a műveket. Az örökösök a bírósághoz fordultak.

Jean-Jacques Neuer, Claude Picasso ügyvédje gyanúsnak találta, hogy az alperesek nem emlékeztek, hogy 1970-ben, 1971-ben vagy 1972-ben kapták a csomagot. "Csak emlékszik az ember arra, ha kap 271 Picassót!" - mondta. A művek az 1900 és 1932 közötti időszakból származnak. Az ügyvéd szerint erős képzelőerő kell ahhoz, hogy az ember elhiggye: Picasso 70 évig őrizgette a műveket, majd egyszerre csak elajándékozta őket. Nem minden rajz van szignálva. A festő az utolsó pillanatban írta alá a képeket, amikor el akarta adni vagy ajándékozni őket - emlékeztetett az ügyvéd.

A gyűjtemény nagyon vegyes. Vannak közötte rendkívül értékes kubista kollázsok, rajzfüzetek, sőt hat kis olajfestmény és 28 kőnyomat is.

"Nem arról van szó, hogy Picasso nagylelkű volt vagy sem" - érvelt az ügyvéd. "Picasso törődött a műveivel, nem ajándékozott csak úgy."

A házaspár ügyvédje, Charles-Etienne Gudin szerint a doboz, amelyekben a művek voltak, abból a párizsi műhelyből származott, amelyben a művész 1937-ben a Guernicát festette, onnan küldték cannes-i villájába, majd Mougins-ba a művész házvezetőjének családtagjaival.

"Nem volt könnyű Picasso műtermeiből lopni, akinek kivételes volt az emlékezőtehetsége" - jegyezte meg az ügyvéd, aki szerint a művész utolsó otthona valóságos erődítmény volt, amelyre két őr is vigyázott.

A híres dobozban őrzött művek közül csak tucatnyi képvisel értéket, a többi "igencsak középszerű". Az ügyvéd szerint Picasso sohasem próbálta meg eladni őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×