Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pilótahiba miatt zuhant le a futballszurkolókat szállító repülőgép

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsősorban a pilóta hibája miatt zuhant le februárban Donyeckben az a charterjárat, amely Odesszából szállított futballszurkolókat a Sahtar Donyeck és a Borussia Dortmund Bajnokok Ligája mérkőzésre - közölte szerdán a légi baleset körülményeit vizsgáló bizottság álláspontját ismertetve Olekszandr Vilkul ukrán miniszterelnök-helyettes.

A tisztségviselő közölte, hogy az An-24-es típusú repülőgép a kiértékelt adatok alapján túl lassan közelítette meg a leszállópályát. A repülőgép kapitánya rosszul ítélte meg képességeit, hogy az adott időjárási körülmények között képes biztonságban landolni a géppel.

A katasztrófa okait vizsgáló bizottság megállapította, hogy a földi irányítás munkatársai nem vétkesek a balesetben. Felrótta a testület, hogy a gépen kilenc fővel több utas tartózkodott a megengedettnél, amivel szintén megsértette a járatot üzemeltető vállalat a légügyi szabályokat.

A baleset miatt az ukrán állami légyügyi szolgálat felfüggesztette a katasztrófát szenvedett gépet üzemeltető Pivdennyi Avialinyiji (Déli Légitársaság) nevű ukrán légitársaság járatindítási jogát, a hatóságok pedig büntetőeljárást indítottak az ügyben.

Február 13-án futballszurkolókat - köztük több ismert odesszai üzletembert és politikust - szállító charterjárat leszállás közben elvétette a leszállópályát a kelet-ukrajnai Donyeck nemzetközi repülőterén, majd két darabba tört. A balesetnek öt halálos áldozata és 26 sérültje lett, ez utóbbiak közül 9-et még mindig kórházban ápolnak. A repülőgépen a nyolctagú személyzettel együtt 52-en tartózkodtak. A járat érkezésekor sűrű köd volt Donyeckben.