Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ebéd vagy játszótárs - hihetetlen képek a vadonból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fiatalok számára a tanulás sokszor unalmas és érdektelen folyamat. Persze mindez nem igaz a gepárdkölykökre, akiknek anyjuk mutatja meg, hogyan kell ezt csinálni.

Az egyik leghíresebb természetfotós, Andy Rouse hihetetlen képeket készített a kenyai Masai Mara nemzeti parkban arról, hogyan tanulnak vadászni a gepárdkölykök.

A nem mindennapi felvételeken látszik, amint a gepárdkölykök anyja megmutatja, mi kell ahhoz, hogy életben maradjanak a vadonban, vagyis hogy sikeresen vadásszanak.

A gepárdmama egy gazellát szemel ki áldozatként, mögé lopódzik halkan, lesben áll egy ideig, majd lecsap. A nőstény gyorsan utoléri a megriadó gazellát, és a nyakánál megragadja, de nem bántja, hanem odaviszi kölykeihez.

Ebéd vagy játszótárs?

A kis gepárdok azt hiszik először, hogy egy új játszótársat kapnak, és megpróbálnak játszani a meglehetősen rémült gazellával. A gepárdkölykök a mancsukkal piszkálják a gazellát, többször is megszaglásszák, és harapdálják, de nem tudják, hogy nem egy új barátról, hanem a jövőbeni élelemről van szól.

A gazella kihasználva a szokatlan helyzetet többször is megpróbál elmenekülni, de a nőstény gepárd arra bíztatja kölykeit, hogy kezdjék el üldözni, és minden alkalommal elkapják az állatot, de továbbra sem bántják. A gepárdok addig üldözték a gazellát, ameddig az már annyira kimerült, hogy nem tudott elmenekülni.

"A gepárdkölykök csak így tanulják meg, hogyan kell vadászni" - mondta a fotós, aki egész nap végigkövette az állatokat, hogy ezek a képek elkészüljenek.

A kölyköket 18 hónapos koruk után már nem táplálják és nem óvják a nőstények, ezt követően magukról kell gondoskodniuk, ezért fontos, hogy megtanulják a leckét.