Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A falnak támasztva álltak a csaknem 10 milliárdot érő képek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sértetlenül került elő az a két festmény, amelyet tolvajok loptak el egy Sao Paulo-i múzeumból még december közepén. A brazil rendőrség két gyanúsítottat őrizetbe vett.

A tolvajok hajnalban csaptak le a Sao Paulo-i intézményre. A múzeumban - ahova egy feszítővas és egy hidraulikus autóemelésével jutottak be - mindössze három percet töltöttek.

Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy elemeljék a spanyol Pablo Picasso és a brazil Candido Portinari egy-egy képét.

A feltételezések szerint a múzeum biztonsági őrsége éppen egy másik emeleten volt a lopás idején. Mindkét kép a második emeleten volt, de különböző termekben.

Picasso a Suzanne Bloch című képet 1904-ben festette, a gyűjtemény legértékesebb darabjai közé tartozott. A másik ellopott kép, a Kávészedő 1939-ben készült, Candido Portinari egyik leghíresebb képe.

A két festményt Sao Paulo külvárosának egyik házában találták meg. A képek, amelyeket a múzeum korábban nem biztosított, sértetlenül kerültek elő.

A becslések szerint legalább 55 millió dollárt (9,5 milliárd forintot) érő festmények a falnak támasztva álltak, amikor a rendőrök megtalálták őket.

A múzeum a betörés óta zárva van, de a tervek szerint pénteken ismét kinyit. A képek addigra visszakerülnek régi helyükre.

2006 februárjában egy öttagú csoport Salvador Dali-, Henri Matisse-, Picasso- és Claude Monet-képeket lopott egy Rio de Janeiro-i múzeumból.