Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagymamát és unokáját fejezték le

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tálib lázadók lefejeztek egy idős nőt és az unokáját, akiket kémkedéssel vádoltak - közölte a dél-afganisztán Uruzgán tartomány rendőrfőnöke.

Juma Gul Himat elmondta: a tálibok azzal gyanúsították az idős nőt és a fiút, hogy a központi kormány és a NATO csapatai számára gyűjtöttek információkat, ezért végeztek velük.

Uruzgán Afganisztán egyik legveszélyesebb tartománya, ahol erősen tartják magukat a 2001-ben megdöntött iszlamista tálib rendszer hívei, akik főként aknákkal, útszéli robbanószerkezetekkel és gyors rajtaütésekkel támadják a nyugati erőket és a kabuli kormány csapatait.

Egy afgán minisztériumi forrás arról adott hírt, hogy a szintén Uruzgán tartományban lévő Tirin Kit város közelében egy civil jármű hajtott aknára, a robbanásban hatan meghaltak, hatan megsebesültek.

Hétfőn a közép-ázsiai ország keleti részén egy NATO-konvoj mellett robbant fel egy bomba, amely két katonát megölt, hármat megsebesített.

Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint az idei a legtöbb halálos áldozattal járó év 2001 óta Afganisztánban, eddig mintegy 6.200 ember halála írható a lázadók számlájára.

Közben a skóciai Edinburgh-ban nyolc ország külügy- és védelmi minisztere találkozott, hogy megvitassák az afganisztáni helyzet kezelését.

Ausztrália, Dánia, az Egyesült Államok, Észtország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia és Románia csapatai jelen vannak Afganisztán legveszélyesebb déli térségeiben, és szívesen látnák, ha mások is csatlakoznának hozzájuk.