eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szabadlábon lévő emberi fenevadak

Tömeggyilkosok, drogkereskedők, bankrablók és pedofilok szerepelnek a világ tíz legkeresettebb bűnözőjének listáján. A névsort meglepő módon nem Oszama Bin Laden vezeti, hanem egy mexikói családirtó. Az inforadio.hu a Szövetségi Nyomozó Iroda körözési listáját nézte át, és most ismerteti a máig szökésben lévő emberi fenevadakat.

Jorge Alberto Orozco-Lopez, más néven Raul Solario, becenevén "Pepe", a mexikói. A gyanú szerint három embert gyilkolt meg az Idaho állambeli Elmore-ban. Áldozata egy édesanya és annak kettő, illetve négyéves gyermeke volt, akiknek elszenesedett maradványait 2002. augusztus 11-én találták meg egy kiégett autóban. "Pepe" mindhármukat fejbe, illetve mellbe lőtte. Azóta szökésben van, a hírek szerint általában testvérével, Simonnal, és annak feleségével, Maria Garcia-val menekül.
Az FBI figyelmeztetése szerint "különösen veszélyes" bűnöző, akinél fegyver is van, ezért, aki látja, azonnal értesítse az FBI-t, az USA legközelebbi nagykövetségét, vagy konzulátusát - és kap 100 ezer dollárt.

Meglepő, de csak a lista második helyén szerepel az 1999 júniusa óta körözött Usama Bin Laden, akinek bűnlajstromát hosszan ecseteli az FBI, tömeggyilkossággal és gyilkosságokra való febujtással gyanúsítva a terroristavezért. Az al-Kaida (Alap) nevű szervezet vezetőjének teljes neve a körözési felhívás szerint Usama Bin Muhammad Bin Ladin, de ismert Shaykh Usama Bin Ladin-ként is. Hívei a "the Prince" (Herceg), az "Emir", az "Abu Abdallah", a "Mujahid Shaykh", a "Hajj", és a "Director" (bece)neveken is szólítják az 1957-ben született szaúd-arábiait, aki a körözési felhívás szerint balkezes és bottal jár. Érdekes módon az FBI nem a 2001. szeptember 11-i new york-i terrortámadás miatt körözi, hanem a tanzániai és a kenyai amerikai nagykövetség 1998-as, 200 halálos áldozatot követelő felrobbantásáért, egyéb bűntetteire csak utal a szöveg. Ahogyan a lista legtöbb tagját, Usama Bin Ladent is "különösen veszélyes", felfegyverzett bűnözőként írja le a felhívás, nem kevesebb, mint 25 millió dollárt felajánlva a nyomravezetőnek. Az FBI egyébként listát készített a legkeresettebb terroristákról is, azt a névsort már az al-Kaida-főnök vezeti.

Diego Leon Montolya Sanhcez, a kokainkereskedő maffiavezér, alias "Don Diego", "El Senor De La Guerra", "El Ciclista". Az 1957-es születésű, brutális testfelépítésű kolumbiai drogbáró hazája legnagyobbnak és legerőszakosabbnak tartott drogkartellje, az "Északi Völgy" nevű szervezet vezetője, aki alvilági üzelmeihez egyaránt segítséget kap Kolumbia jobboldali és baloldali fegyveres csoportjaitól. Don Diego fejére 5 millió dollár vérdíjat tűzött ki az FBI. Az egykori állattenyésztő különös ismertetőjele, hogy a hátán és a lábán sebhelyeket visel egy autóbaleset miatt. Nehéz lesz elfogni, mert egy egész magánhadsereg, a kolumbiai AUC védi.

A 77 éves James J. Bulger bűneit hosszan sorolja a Szövetségi Nyomozó Iroda. Ez a kifejezettem megnyerű arcú öregúr gyilkos, zsaroló, drogkereskedő és pénzhamisító. Úgy váltogatja a neveit, mint más az alsóneműjét, néhány államban Thomas F. Baxter, Mark Shapeton, James Joseph Bulger, Tom Harris, vagy Tom Marshall néven szerepel a körözési felhívásokban. Beceneve "Whitey". A Massachusetts-i Bostonban született Bulger a történelem rajongója, a legismertebb könyvtárak kiváló ismerője - írja az FBI, vélhetően "Whitey" lehetséges tartózkodási helyére utalva. Hozzáteszik, hogy szívbeteg, gyógyszert szed, fizikai erőnlétét pedig békés sétákkal és vidám strandolással tartja fenn. Ilyenkor rendszeresen élettársával, a szintén veszélyes bűnözőként körözött Catherine Elizabeth Greig-gel látható együtt. Mindketten imádják az állatokat, és gyakran feltűnnek a nagyobb állatmenhelyeken. Dacára ennek a sok információnak, nehéz lesz őket letartóztatni, mert Bulger az álcázás nagymestere, maszkot és álruhákat használ. Ráadásul állandóan mozgásban vannak: keresztül-kasul járták már az Egyesült Államokat, Európát, Kanadát és Mexikót. Bulger bűneit az 1970-es évek elejétől a '80-as évek középig követte el, egy zsarolással és drogkereskedelemmel foglalkozó bostoni banda tagjaként. Nagyon veszélyes, erőszakos ember, aki éjjel-nappal kést hord magánál. 1980-ban egy rendőr rejtett kamerával videofelvételt készített róla egy bostoni garázsnál, de nem kapták el. Az FBI 1 millió dollárt ad annak, aki megmondja, hol van.

Warren Steed Jeffs - ez az 1955-ben született tanár és könyvelő egy többnejűséget hirdető fundamentalista szekta vezéreként gyereket és nőket erőszakolt meg. Látnoknak tartja magát, és ebben a mániájában tízezer híve osztozott vele. Az FBI szerint az USA több állama mellett Jeffs (aki újabban szemüveget visel) Kolumbiában és Mexikóban is feltűnhet, de mindenhová híthű fegyveres testőrök kísérik.
Aki a nyomára vezet, 100 ezer dollárt kap. Õ is különösen veszélyes bűnöző, ezért az FBI a többiekhez hasonlóban az esetében is azt javasolja, hogy aki látja, az meg se közelítse, hanem szóljon a rendőrségnek.

Robert William Fischer - egy brooklyn-i születésű, 45 éves tűzoltó, aki 2001-ben az arizonai Scottsdale-ben megölte a feleségét és két gyerekét, majd rájuk gyújtotta a házat. Rendkívül erős ember, szenvedélyes vadász és horgász, feltűnő aranyfoggal. Bagót rág. Megszállott fegyverrajongó: Új-Mexikóban és Floridában bujkál, nagy teljesítményű géppisztolyokkal felszerelkezve.




Victor Manuel Gerena, alias Victor Ortiz biztonsági őrből lett bankrabló. Ez a zöld szemű bűnöző 1983-ban felfegyverzett társaival együtt 7 millió dollárt rabolt el egy connecticut-i biztonsági cégtől. A rablás során két őrt túszul ejtett, akiket megkötözött, és valamilyen ismeretlen anyagot injekciózott beléjük, amitől áldozatai megbénultak. 1 millió dollárral lesz gazdagabb, aki megmondja az FBI-nak, merre jár ez a férfi, aki június 24-én ünnepli 48. születésnapját.



Glen Stewart Godwin, vagy ha úgy tetszik, Michael Carrera, Miguel Carrera, Michael Carmen, Glen Godwin, Dennis Harold McWilliams. 1987-ben szökött meg a kaliforniai Folsom State börtönből, ahol gyilkosságért ült. Még abban az évben letartóztatták drogkereskedés miatt a mexikói Puerta Vallarta-ban. Újra lecsukták, ezúttal Guadalajara-ban (vélhetően nem derült ki, hogy az USA-ban már szökésben van). A mexikói börtönben megölte a cellatársát és öt hónappal később onnan is megszökött. Azóta nem találják, de 100 ezer dollárt fizetnek annak, aki változtat ezen a helyzeten.

Richard Steve Goldberg - egy, az FBI legenyhébb jelzője szerint is "megszállott fajtalankodó", hat gyermek szexuális kizsákmányolója, kiskorúakat szerepeltető pornófilmek készítője. Ez az elborzasztó ember 1945-ben született New Yorkban. Mérnökként dolgozott, és Long Beach-ben elnöke volt a fegyverbarátok klubjának. New Jersey-ben, Nevadában, Coloradoban, Arizonában és Georgia-ban bújkál. A nyájas modorú pedofil tíz évesnél is fiatalabb kislányokat csábított el, majd erőszakolt meg 2001. januárja és májusa között. Tetteiről képeket készített, amiket később megtaláltak a számítógépében. 100 ezer dollár vérdíjat tűztek ki a fejére.

Donald Eugene Webb. Õt gyilkosságért és rablási kísérletért körözik. A. D. Baker, Donald Eugene Perkins, Donald Eugene Pierce, John S. Portas, Stanley John Portas, Bev Webb, Eugene Bevlin Webb, Eugene Donald Webb és Stanley Webb néven is bemutatkozhat. 1931-ben született Oklahomában. Nem csak neve, de foglalkozása is sok volt: dolgozott hentesként, autókereskedőként, ékszerboltosként, ingatlanügynökként, étteremvezetőként és szerelőként. Az ékszerboltok kirablásának specialistája. Allergiás a penicillinre, szereti a kutyákat, a rikító ruhákat és a nagy autókat. Nem azért szerepel a tíz legkeresettebb bűnöző listáján, mert kirámolt pár boltot, hanem mert a gyanú szerint két lövéssel meggyilkolta a pennsylvaniai rendőrfőnököt, de előtte egy tompa tárggyal szétverte a fejét. Az FBI őt "különösen veszélyes szökevénynek" minősíti. Ennek dacára ő is "csak" százezer dollárt "ér".


(Az FBI teljes listáját megtekintheti itt.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×