eur:
393.61
usd:
354.28
bux:
73239.7
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Összeöntésre váró almapálinkák a Gyulai Pálinkafesztivál Nemzeti Összetartozás Pálinkája ünnepségén a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontjának báltermében 2022. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Alma és málna helyett kivi – új gyümölcsökből kell pálinkát főzni a klímaváltozás miatt

Előbb-utóbb új gyümölcsfajtákból kell pálinkát főzni, mert az eddigi alapanyagok nem élik túl az éghajlatváltozást – mondta az InfoRádióban a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A szokatlan tavaszi és nyári időjárás miatt idén több gyümölcs esetében is jóval korábban kezdődött és hamarabb is ér véget a szezon, miközben a nagy viharok, esőzések órási károkat okoztak. A termés minősége és mennyisége kihat a pálinkafőzésre is. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy a mennyiség miatt idén nem kell aggódni. A szokottnál nagyobb szezonális csapadékmennyiség elsősorban a meggyet és a cseresznyét érintette rosszul. Több gazdaságban elrohadt a fán a gyümölcs, mert nem tudták leszedni a nagy esőzések miatt.

Már elkezdtek érni a korai szilvafajták is, és Mihályi László szerint várhatóan jó lesz az idei termés, ami természetesen kedvez a pálinkafőzésnek is. Ami a szőlőt illeti, ugyan több ültetvényen is jelentős fagykárok keletkeztek, a várakozások szerint azért lesz annyi betakarított termés, hogy megfelelő mennyiség jusson el a pálinkafőzdékhez.

Mihályi László hozzátette: szépen termett idén az almakörte is, így összességében nem borúlátó a pálinkafőzési lehetőségekkel kapcsolatban. Ugyanakkor megjegyezte:

nem mindig a legjobb minőségű gyümölcsöket kapják meg a főzdék.

Arról is beszélt, hogy a klímaváltozás miatt más gyümölcsökre kell átállniuk a pálinkafőzőknek. Mint mondta, korábban az volt leginkább a jellemző például a barack esetében, hogy két-három jó év után jött egy rosszabb, az utóbbi években azonban négy rossz év után jött egy jó. Ez a kedvezőtlen változás elsősorban a májusi fagyok következménye. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta: egyes gyümölcsfák hamarabb virágoznak, mert már hosszú évek óta enyhébbek a telek, és így „hamarabb magához tér a természet”. A korai fagyok ugyanakkor sok helyen megtizedelik a barackállományt. Egyes termelők megpróbálnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, és későbbi érésű barackfákat ültetnek, ezeknek a pálinkája azonban Mihályi László szerint nem olyan minőségű, mint a hagyományos barackfajtáké.

„A szilva és a meggy még talán fogja bírni az éghajlatváltozást, az alma esetében viszont jelentkezhetnek problémák, ugyanis kérdéses, hogy mennyire tudják meg öntözni az ültetvényeket a gazdák” – magyarázta a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Mint fogalmazott, rendkívül kézi munkaigényes a gyümölcstermesztés, és jelenleg nagyon nehéz kézi munkaerőt találni, miközben az ültetvények megfiatalítása is nagyon fontos feladat lenne. Mihályi László szerint a klímaváltozás miatt

főként a bogyós gyümölcsök vannak veszélyben, a málna „szinte teljesen ki fog kopni”, a fekete ribizli pedig már most is komoly fejtörést okoz a termelőknek.

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke végül elmondta: helyi termesztésű gyümölcsből már Magyarországon is készül kivipálinka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az EL-főtábláért játszik a Ferencváros – élőben

Az EL-főtábláért játszik a Ferencváros – élőben

A Ferencváros egyetlen párharc megnyerésére van attól, hogy ősszel az Európa-liga főtábláján szerepeljen, ebben a bosnyák bajnok Borac Banja Lukát kell felülmúlni. Az első mérkőzés este 9 órakor kezdődött a Groupama Arénában, a visszavágót 29-én, jövő csütörtökön rendezik.

Gellért Gábor: speciális gyakorlatokat is kitaláltak Rasovszky Kristófnak

Nemcsak mentálisan bizonyult a legerősebbnek a nyílt vízi úszók mezőnyében Rasovszky Kristóf, hanem fizikailag is topon volt a párizsi ötkarikás játékokon, ezért lett olimpiai bajnok – mondta az InfoRádióban Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya. Meglátása szerint a Szajna vizének minősége nem volt megfelelő, de példákat sorolva illusztrálta, hogy korántsem ismeretlen ez a probléma az úszók számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
Golyóálló üveg mögött mondta el beszédét Trump

Golyóálló üveg mögött mondta el beszédét Trump

Donald Trump szerdán Észak-Karolinában tartott szabadtéri gyűlést, ahol nemzetbiztonsági kérdésekről beszélt. Ez volt az első ilyen jellegű eseménye a múlt havi merényletkísérlet óta. Trump golyóálló üveg mögül szólalt fel, ami része a fokozott biztonsági intézkedéseknek. A helyszínen mesterlövészek és további védőfalak is biztosították a rendezvényt - írta az AP News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 22. 21:24
×
×
×
×