eur:
393.64
usd:
354.31
bux:
73239.7
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Rumen Radev bolgár elnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Átmeneti kormány lesz Bulgáriában

Az előrehozott parlamenti választásokat október 27-én tartják.

Rumen Radev bolgár elnök a jelenlegi ügyvivő kormányfőt, Dimitar Glavcsevet bízta meg csütörtökön az új átmeneti kormány megalakításával.

Glavcsev április 9. óta tölti be ügyvezetőként a miniszterelnöki posztot. A június 9-i parlamenti választások után a balkáni országban nem tudtak kormányt alakítani, ezért ősszel előrehozott parlamenti választásokat tartanak, és addig az alkotmány szerint ügyvivő kormány viszi az ügyeket.

Nem Glavcsev volt Radev első választása az átmeneti kormány vezetésére, az elnök augusztus 9-én Gorica Grancsarova-Kozsarevát, a számvevőszék volt elnökét bízta meg a kormányalakítással. Az elnök azonban hétfőn nem hagyta jóvá a miniszterelnök-jelölt által javasolt új ügyvivői kormány megalakítását, mert abban a belügyminiszteri tisztséget az a Kalin Sztojanov töltötte volna be, aki az előző kormányoknak is a tagja volt. Grancsarova-Kozsareva kitartott a választása mellett, mire Radev úgy döntött, hogy ez esetben az új ügyvivői kabinet kedden nem teheti le a parlamenti esküt, és a következő előrehozott parlamenti választásokat sem október 20-án tartják meg, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem valamikor később.

Az elnöki hivatal által csütörtökön kiadott közlemény szerint Radev kérte Glavcsevet, hogy óvatosan változtasson az új kormány összetételén, és hétfőig várja az új ügyvivő kormány tagjelöltjeinek névsorát.

Amennyiben Glavcsevnek sikerül felállítania az átmeneti kormányt, az előrehozott parlamenti választásokat október 27-én tartják - közölte az államfő.

Bulgáriát a 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta belpolitikai bizonytalanság sújtja. A 2023. áprilisi választásig - amely két év alatt az ötödik volt - az országot a Rumen Radev által kinevezett ügyvivő kormányok irányították. A hatodik, júniusi előrehozott parlamenti választás azért vált szükségessé, mert márciusban összeomlott az az Európa- és piacbarát politikát folytató - a Demokratikus Erők Szövetsége (GERB-SZDSZ) és a Folytatjuk a változást (PP) alkotta koalíció -, amely az előző 15 év nagy részében hatalmon volt.

Címlapról ajánljuk
Az EL-főtábláért játszik a Ferencváros – élőben

Az EL-főtábláért játszik a Ferencváros – élőben

A Ferencváros egyetlen párharc megnyerésére van attól, hogy ősszel az Európa-liga főtábláján szerepeljen, ebben a bosnyák bajnok Borac Banja Lukát kell felülmúlni. Az első mérkőzés este 9 órakor kezdődött a Groupama Arénában, a visszavágót 29-én, jövő csütörtökön rendezik.

Gellért Gábor: speciális gyakorlatokat is kitaláltak Rasovszky Kristófnak

Nemcsak mentálisan bizonyult a legerősebbnek a nyílt vízi úszók mezőnyében Rasovszky Kristóf, hanem fizikailag is topon volt a párizsi ötkarikás játékokon, ezért lett olimpiai bajnok – mondta az InfoRádióban Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya. Meglátása szerint a Szajna vizének minősége nem volt megfelelő, de példákat sorolva illusztrálta, hogy korántsem ismeretlen ez a probléma az úszók számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×