eur:
396.02
usd:
370.02
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján Budapesten, az Alkotmánybíróság hirdetőtermében 2020. július 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kedden szavaznak az Alkotmánybíróság új elnökéről

Az Országgyűlés titkos szavazással választja meg az Alkotmánybíróság új vezetőjét. Kövér László házelnök hétfőn benyújtott javaslata szerint a jelölt Juhász Imre alkotmánybíró.

A jelölt Juhász Imre, akit 2013 tavaszán választották meg 12 évre alkotmánybírónak, így megválasztása esetén elnöki megbízatása is alkotmánybírói hivatali idejének lejártáig, azaz 2025. április 3-ig tart – írja az Index.

A tavaszi ülésszak utolsó, június 11-i ülésének napirendje szerint a képviselők kedd délután – az interpellációk és a zárószavazások után – titkosan szavaznak az Alkotmánybíróság elnökének személyéről. Eredményes választás esetén Juhász Imre le is teszi az esküt.

A lap emlékeztet, hogy az Alkotmánybíróságnak három hónapja nincs elnöke, miután március 5-ei hatállyal Sulyok Tamást, a testület korábbi elnökét választották meg államfőnek. A távozó elnök rendezett körülményeket akart maga mögött hagyni, ezért február 27-én javaslatot tett a teljes ülésnek, hogy Salamon László alkotmánybírót válassza meg elnökhelyettesnek. Salamont titkos szavazással meg is választották. Így egyúttal az is eldőlt, hogy az új elnök megválasztásáig nem korelnök, hanem elnökhelyettes vezeti a testületet.

Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×