eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fehér gólya (Ciconia ciconia) repül villanyvezetékek felett a Zala megyei Zalakomáron 2020. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Minden évben 300 ezer madár pusztul el áramütés miatt Magyarországon

A vezetékek földbe süllyesztése kifizethetetlenül sokba kerülne, ezért a szakemberek más megoldásokat alkalmaznak – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Magyarország sok más országhoz hasonlóan a földfelszíni áramtovábbítás rendszere mellett döntött, ami madárvédelmi szempontból kétféle problémát is magában hordoz. A kisebb veszélyt a madarak ütközése jelenti, ezzel kapcsolatban viszonylag kevés faj érintett, de például a túzokra nézve érzékeny kérdés. A nagyobb gondot – nemcsak idehaza, hanem az egész világon – az jelenti, hogy a szabad vezetékek oszlopainak úgynevezett kereszttartóin, különösen a nyílt, pusztás élőhelyeken előszeretettel ücsörögnek a madarak, de könnyen áramütés érheti őket, a pusztulásukat is okozva, amikor leszállva a testük, szárnyuk, lábuk összeköti a vezetékeket egymással vagy a földelt oszloppal – magyarázta Orbán Zoltán, jelezve: becslések szerint Magyarországon minden évben 300 ezer körüli madár pusztul el ilyen módon.

„Veréb mérettől fölfelé a legnagyobb termetű sasokig, keselyükig és gólyákig, mindent és bármit fenyeget ez a veszély.”

Annál is inkább, mert hazánk esetében akár 100 ezer kilométernyi vezetékről és közel egymillió oszlopról lehet beszélni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2010-ben készült átfogó tanulmánya szerint „hihetetlenül” költséges – akkori áron 550 milliárd forint – lenne a szabad vezetékeket földkábelekre cserélni – jegyezte meg a szóvivő. Ehelyett az MME 1976-os megalakulása óta együttműködik az áramszolgáltatókkal, a mérnök-kutató-fejlesztő csapatokkal, hogy közösen dolgozzanak ki madárbarát fejszerkezeteket. Ennek köszönhetően, amikor új szakaszokat létesítenek, vagy újítanak fel, akkor már a rendelkezésre álló akkori legmodernebb, szabványosított oszlopfejszerkezeteket szerelik föl az áramszolgáltató munkatársai – emelte ki Orbán Zoltán.

A legveszélyesebb, madárgyilkosnak is nevezett középfeszültségű szabadvezetékes hálózat 55 ezer kilométer Magyarországon, közel 700 ezer oszloppal.

Tehát, ha most elkezdenék ezek teljes kicserélését, akkor is sok-sok évig eltartana a munka – jegyezte meg.

Amit mi tehetünk

A szakemberek és a madárvédők mindent megtesznek, hogy áramütés miatti madárpusztulások ne forduljanak elő. A szakember elmondása szerint a mindennapok embere leggyakrabban belterületen a fehér gólya pusztulásával találkozik, ami az egyik legjelentősebb probléma. Egy elektronikus űrlap kitöltésével bejelentést tehetünk az MME-nek, amit továbbítani fognak a hatóságoknak és az áramszolgáltatónak.

Ha sérült állatot találnánk, minden esetben a legjobb és leggyorsabb, ha értesítjük az illetékes nemzeti park munkatársait. Ők segítségünkre lesznek abban, hogy a sérült állat a megfelelő madármentő állomásra kerüljön. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a természetbarát menüpont alatt megtalálható az országos madármentő lista vármegyei bontásban – mondta a szóvivő.

A Mavir drónokkal telepített, úgynevezett eltérítő rendszerekkel és műfészkekkel védi a madarakat az áramütéstől – mondta az InfoRádióban a társaság környezetvédelmi főmunkatársa. Bíró György hangsúlyozta, hogy a madárvédelem az energiaellátás biztonsága érdekében is elengedhetetlenül fontos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×