eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Gödi Hírnök
Nyitókép: Gödi Hírnök

Iránymutató választást tartanak ma Magyarországon

Három településen tartanak ma időközi helyi önkormányzati választást: Dörön polgármestert, Gödön polgármestert és képviselőt, Kiskőrösön pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A Pest vármegyei Gödön polgármestert és az 5. számú egyéni választókerületben képviselőt is választanak, mivel még februárban lemondott a település polgármestere, Balogh Csaba (DK-Jobbik-LMP-Mindenki Magyarországa-Momentum-Párbeszéd) és Hlavács Judit (DK-Jobbik-LMP-Mindenki Magyarországa-Momentum-Párbeszéd) képviselő.

A polgármesteri tisztségért három jelölt indul: ketten függetlenként, (Kammerer Zoltán és Rataj András) egy jelölt pedig, az ellenzékinek mondható Szilágyi László a Kapu Civil Kurázsi és Kontroll Egyesület képviseletében. A képviselő-választáson hat jelölt van.

A gödi választói névjegyzékben 16 800-an szerepelnek, az 5. számú választókerület új képviselőjére pedig 2400-an szavazhatnak.

A gödi politikai helyzetről a volt momentumos polgármester lemondása után elemző cikket írtunk.

Március végén azt elemeztük, hogy Göd a maga 16 877 választópolgárával milyen üzenetet tud küldeni a nagypolitikának. A település ugyanis

  • túl közel van Budapesthez ahhoz, hogy ne legyen jelzésértékű a fővárosnak, de
    elég távol ahhoz, hogy a vidéki hangulatot tesztelje.
  • 2019-ben az ellenzék 49,4:41,4 százalékos arányban nyert a kormánypártok ellen a polgármesteri posztért folyó versengésben, a Mi Hazánk jelöltje 9 százaléknyi vokshoz jutott.

Május 14-én egyébként a képviselő-testületben is javulhat az arány a kormánypártok javára. Távozott ugyanis egy eddig ellenzékinek számító képviselő is, és helyére is új politikust választhatnak a gödiek.

Ha minden a kormánypártok szájíze szerint alakulna, akkor már csak egy fős kisebbségben lennének a testületben.

Egy olimpiai bajnoknak, Kammerer Zoltánnak, akit a Fidesz is szívesen lát, pedig ez nem is igazi hátrány.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×