eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára előterjesztőként felszólal a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 28-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egészségügyi államtitkár értékelte a 33 ezer igent a kamarára

Mint az Takács Péter nyilatkozatából kiderült, kedden is egyeztettek a MOK képviselőivel.

„Ezt szerintem nem a kudarc, vagy a siker dimenziójában kell értékelni, mi sosem ezt tettük. A kamara megszüntetése nem volt cél, úgyhogy ilyen szempontból ez abszolút indifferens” – nyilatkozta az atv.hu-nak az egészségügyi államtitkár azzal kapcsolatban, hogy több mint 33 ezeren, a tagság több mint kétharmada jelezte, hogy szabad akaratából a Magyar Orvosi Kamara tagja akar maradni.

Kincses Gyula MOK-elnök korábbi tájékoztatása szerint az orvosi kamarának 50 ezer tagja van, a közellátásban körülbelül 30 ezren dolgoznak, az aktív tagok száma 40 ezer felett van.

Takács Péter szerint a belépők száma azt jelzi, hogy az orvosok alapvetően a kamara mint köztestület felé elkötelezettek. „Sok olyan kollégát ismerek, aki ugyan a jelenlegi elnökség céljaival, módszereivel nem ért egyet, de harminc éve kamarista és visszalépett. Igazából én ennek nem tulajdonítok jelentőséget” – fogalmazott.

Ugyanakkor az egészségügyi államtitkár állítása szerint

sok felháborodott e-mailt kapott, miszerint voltak akik annyira nem értettek egyet a mostani elnökséggel, hogy a passzív be nem lépés helyett megírták, hogy nem kívánnak csatlakozni, amire válaszul mégis egy köszönőlevelet kaptak, hogy megerősítették a tagságukat.

„Ezt lehet, hogy nem árt majd a végén figyelembe venni” – jegyezte meg Takács Péter.

Az államtitkár egyébként „abszolút” fenntartotta azt a véleményét is, miszerint a kamarának az új ügyeleti rendszerrel szembeni reakciója politikailag motivált. Azzal kapcsolatban, hogy a jövőben a kormány tervez-e konzultálni a Magyar Orvosi Kamarával, kijelentette: eddig is komolyan vették őket és konzultáltak velük. „Tételesen fölolvastam a múltkori sajtótájékoztatón, hogy hány javaslatát emeltük be Kincses elnök úrnak a törvénybe, amit előzetesen megküldött már 2020 óta a belügyminiszter úrnak” – emlékeztetett.

“Sőt, egy olyan megbeszélésről jöttem, ahol ott ültek a kamara képviselői, hiszen én megígértem, hogy az alapellátás finanszírozására és annak áttekintésére egy állandó munkabizottságot hozok létre az államtitkárságon belül. (…) Nem tudtam végig maradni, úgyhogy a helyettesemet meg fogom kérdezni, mire jutottak. De eddig is hívtuk a kamarát megbeszélésre” – ismételte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×