eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Összeroncsolódott gépjárművek az M1-es autópályánál Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Lakatos Péter

Jöhet a lex M1

A porviharban történt március 11-ei tömegszerencsétlenségre reagálva a nyomozás után jogalkotásba foghat a szaktárca.

Számos ok együttesen járult hozzá a közelmúlt hatalmas közúti balesetéhez, az M1-es autópálya katasztrófájához, amelynek halálos áldozata is volt, és számtalan jármű tönkrement, a sztráda is javításra szorult:

  • a nagy szélben porvihar keletkezett az épp művelés alatt állt, közeli földeken
  • az így keletkezett rossz látási viszonyokat nem vették figyelembe a sofőrök
  • az autópálya üzemeltetője is hibázhatott a közlekedők figyelmeztetésében, illetve nagy mennyiségű por volt magán az úttesten is, amelyből kevéssel korábban már történt egy kisebb baleset.

A közlekedési ügyekben felelős építési és beruházásügyi minisztérium - mint az a hvg.hu cikkéből kiderül - nem zárta ki, hogy a szabályok sem segítettek hozzá a március 11-ei szerencsétlenség elkerüléséhez, jelezve, hogy ha ez szükséges, jogalkotásra is sor kerül.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. álláspontja szerint bár az érintett útszakaszon volt védmű, az a hóátfúvás elől hivatott védeni az utat, a porátfúvás elleni védelmet az előzetes hatástanulmány nem tartotta szükségesnek.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes egy ellenzéki kérdésre válaszolva jelezte azt, hogy ha lezárulnak a vizsgálatok és a nyomozás, áttekintik, mely szabályokat és hogyan kell módosítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×