eur:
368.16
usd:
344.21
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay

Júliustól átalakul a szemétszállítás

A Mol és a MOHU célja, hogy a központi irányítással hatékonyabb legyen a most széttöredezett, nem fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer. 

Mint ismert, a Mol Nyrt. tulajdonában álló MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a felelős idén július 1-jétől 35 évig az ország évi mintegy 5 millió tonna települési szilárdhulladékának begyűjtéséért és kezeléséért. A koncessziót elnyerő cég már korábban ismertette vállalásait, most pedig a 24.hu kérdésére válaszolva osztottak meg újabb tudnivalókat az átalakuló rendszerről.

 A MOHU pályázaton választott ki hat regionális szolgáltatót koordinátornak, és rajtuk, valamint azok közreműködőin keresztül végzi majd hulladékgazdálkodási tevékenységét, vagyis a szolgáltatók július 1-jétől ugyanúgy elviszik a lakossági hulladékot, mint korábban.

A cég célja, hogy a központi irányítással hatékonyabb legyen a most széttöredezett, nem fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer.

A kiválasztott hat régiókoordinátor:

  • Észak-dunántúli régió: GYHG konzorcium hosszabban: GYHG Nonprofit Kft., DEPÓNIA Nonprofit Kft., NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
  • Dél-dunántúli régió: KHG Konzorcium: KHG Nonprofit Kft., Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.
  • Budapesti régió: BKM Nonprofit Zrt.
  • Közép-kelet-magyarországi régió: DTKH Nonprofit Kft.
  • Észak-kelet-magyarországi régió: NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft.
  • Tisza térségi régió: TAPPE Hulladékgazdálkodási, Köztisztasági, Szolgáltató Kft.

November óta ismert, hogy a fővárossal 50-50 százalék tulajdonú céget kíván alakítani a Mol - most kiderült, hogy erről még zajlanak a tárgyalások. A fővárosi hulladékot a koncesszió indulása után is a BKM fogja elszállítani.

Az is ismert, hogy 100 százalékig állami tulajdonú NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. átkerül a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-hez, ezt kormányrendelet szabja meg. A cégek átvilágítása azonban még szintén folyamatban van. Az általuk végzett tevékenységre a koncessziós működés során is számítanak ugyanúgy, mint a jelenlegi egyéb közszolgáltató társaságokéra.

Praktikus információ lehet, hogy az NHKV felé fennálló tartozásokat továbbra is az NHKV felé kell rendezni.

A cégnél azt is közölték, hogy a MOHU a hazai lakossági hulladékgazdálkodás kereteit továbbra is a rezsicsökkentés elvei szerint fogja működtetni. (Az árakat, díjakat továbbra is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogja felügyelni.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×