eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close up of served beer in Sydney pub,
Nyitókép: Getty Images/Grant Faint

Gyenge Zsolt: a kisüzemi sörfőzdék fele nem éri meg a tavaszt

Az energiaáremelés és az alapanyagok drágulása miatt akkora áremelésre lenne szükség, amennyit nem bírnának el a fogyasztók – mondta a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke.

A sörfőzés kifejezetten energiaigényes folyamat, a rezsiárak emelkedése pedig komoly gondot okoz. Az összes alapanyag drágult, a maláta ára például megduplázódott. A főzdék a költségnövekedésnek csak egy részét tudják az áraikban érvényesíteni, mert akkora emelésre lenne szükségük, amit nem bírnának el a fogyasztók.

"Biztos vagyok abban, hogy 50-60 százalékos áremelésre szükség lesz, de 20-25 százaléknál többet nem fog tudni senki emelni" – mondta el az InfoRádióban Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke.

Egyre több kisüzemi főzde húzza le a rolót:

Magyarországon egy éve száz volt, de ma már csak nyolcvan működik.

Az elmúlt hetekben is öt főzde hagyott fel tevékenységével. Gyenge Zsolt szerint a még talpon lévő üzemek fele nem fogja megérni a tavaszt, mert több helynek most fog lejárni a hosszú távú energiaszerződése, és több étterem is kénytelen volt bezárni. "Még ha ki is bírják december végéig, januártól sokan nem fognak kinyitni" – tette hozzá.

Magyarországon tavaly 6,3 millió hektoliter sör fogyott, aminek három százalékát a klasszikus kisüzemi főzdékben állították elő. A válság és a kézműves gyártók megfogyatkozása miatt várhatóan egyre több fogyasztó választja majd a nagy sörgyártók termékeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×