eur:
393.31
usd:
367.94
bux:
66155.23
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Drasztikus sördrágulás lepte meg a magyar vásárlókat

Januárban közel dupla annyival drágult itthon a sör, mint az unióban a második legnagyobb drágulást produkáló litvánoknál.

Nagymértékű sördrágulás vonult végig Magyarországon az év első hónapjában a tavalyi év utolsó hónapjához képest – írja a Pénzcentrum.

Januárban kivétel nélkül durva áremelést hajtottak végre a magyar boltok: a legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten. A KSH legfrissebb statisztikái szerint az árak 2022 decemberéről 2023 decemberére 2,3 százalékkal nőttek.

A KSH azt írta a lapnak, hogy "az elmúlt néhány évben a háztartások sörfogyasztási szokásai és ennek következtében az ahhoz alkalmazkodó sörpiaci kínálat is fokozatos, de az évek során összességében jelentős átalakuláson ment keresztül. Az átalakuló fogyasztói preferenciák és kínálat következtében a korábban alkalmazott sörökön belüli elkülönítést szolgáló fogalomhasználat elavulttá vált, például a korábban külön piaci szegmensként kezelhető minőségi és az úgynevezett »sima« világos sör közötti különbség megszűnt, a minőségi sör mint önálló kategória már nem értelmezhető."

A kizárólag árváltozást mérő árindex kiszűri a módosításokból származó hatásokat, ezáltal időben összehasonlíthatóvá válik a sörök árainak átlagos alakulása. Eszerint a 2022-es évben egy nagyobb, 4-5 százalékos júliusi és októberi kilengés kivételével az egész évben szinte stagnált sörök fogyasztói ára Magyarországon. Ehhez képest 2023 januárjában mindegyik durván kilőtt.

Az árindex változások 8-13 százalékos növekedést mutatnak egyetlen hónap alatt.

Ez alól csak a vendéglátóhelyeken árult dobozos vagy csapolt sörök képeznek kivételt, azok árindexe ugyanis csupán 2 százalékponttal emelkedett 2022 decembere és 2023 januárja között. Éves összehasonlításban 2023 januárjában a legtöbb árindex legalább 30, de két esetben már majdnem 40 százalékot ért el.

Az alkoholmentes sör és a dobozos világos sör esetében 2022 január és december között az átlagárak 50, illetve 47 forinttal nőttek összesen, addig ehhez januárban hozzávágtak még 39, illetve 28 forintot. Ezáltal

a havi drágulás 2022 december és 2023 januárja között akkora volt, mint amekkora drágulás majdnem az egész 2022-es évben összesen bekövetkezett.

Mindez azt is jelenti, hogy egyéves távlatban 32 és 35 százalékkal került többe a két sör átlagosan. Ennek a két sörterméknek az árindexváltozása gyakorlatilag megegyezik a többi, boltban kaphatóéval, ezért az átlagár változások azok esetében is ehhez hasonlóak lehetnek.

Az adatok szerint a lager típusú söröknél messze Magyarországon emelkedtek a legjobban az árak az egész Európai Unióban. A második helyezett Litvániánál kétszer magasabb volt a sörök áremelkedésének mértéke itthon, és több mint háromszor akkora mértékben drágultak, mint az EU-ban átlagosan.

Az elemzés kitért arra is, hogy a szeszes italok 2022 januárjához képest átlagosan 25,2 százalékkal drágultak januárban. Ehhez képest a boltokban kapható sörök több mint 30-40 százalékos drágulása még ezt is túlszárnyalja.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×