eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy nő beoltanak a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának első adagjával Szalai Marianna várpalotai háziorvos Loncsosi úti orvosi rendelőjében 2021. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kutatás derítette ki, miért nincs elég háziorvos a körzetekben – itt vannak a fő okok

A háziorvosok száma Magyarországon folyamatosan csökken – mondta a témában tanulmányt készítő Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

"A betöltetlen praxisok aránya folyamatosan nő. A probléma 2010 óta jelentkezik és azóta megállás nélkül növekszik, 2022 végén a háziorvosi körzeteknek már több mint tíz százaléka betöltetlen. Mivel hatezer háziorvosi körzet van Magyarországon, tehát már 600 fölötti a betöltetlen körzetek száma" – mondta az InfoRádiónak Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

Az ország minden részén vannak betöltetlen körzetek, de súlyosabb a probléma Kelet-Magyarországon és azon belül a kisebb településeken, a megyeközponttól távolabbra eső településeken. A tartósan betöltetlen praxisok számára 2014 óta létezik támogatás, ami akkor 6-10 millió forint közötti összeget jelentett. Ez a 2017-es pályázattól duplájára emelkedett, azóta 12-20 millió forint közötti a támogatás. Egy új kutatásuk adatai alapján ennek hatására negyedévente országos szinten 12 körzetet töltenek be, tehát van eredménye a rendszernek.

A támogatás viszont önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az erősen növekvő betöltetlenségi trendet megszakítsa.

Végeztek egy felmérést a háziorvosok körében, amiből kiderült: többféle szempont közrejátszhat abban, hogy miért nem vállalnak itt körzeteket. A háziorvosok által adott válaszok alapján azt látják, hogy a legnagyobb probléma a körzetek elhelyezkedése. Van, hogy távol, eldugott helyen van a megyeközponttól, emiatt oda nem mennek a háziorvosok.

A másik fő probléma a betegek összetétele, a társadalmi és gazdasági helyzete. Az orvosok számára nem annyira vonzó, ha sok az idős beteg.

"Ha ilyen mértékben növekedik a betöltetlen körzetek aránya, az már rövidtávon nagyon súlyos problémához fog vezetni" – jelentette ki a a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×