eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kidobott pelenkát visz szájában egy kóbor kutya a Huszár telep egyik szemétgyűjtő helyén Nyíregyházán 2012. november 13-án. A város önkormányzata idén 22,7 millió forintot fordít a városüzemeltetés által működtetett Állategészségügyi Telep gyepmesteri tevékenységére. A telep munkatársai idén eddig 286 állatot gyűjtöttek össze. A kutyák 95 százalékát a PCAS nemzetközi állatvédelmi egyesület helyezi el új gazdáknál. A helyiek idén 20 kutyát fogadtak örökbe.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Hontalan állatok világnapja: százezrek élnek itthon gazda nélkül

Magyarországon csak kutyából százezres nagyságrend kóborol, a macskák esetében ez a szám szinte felbecsülhetetlen – mondta megkeresésünkre a Rex Állatsziget igazgatója.

Azt szeretnénk tudatosítani egyrészt az állattartókban, hogy felelősséggel tartozunk a velünk együtt élő állatokért, másrészt aki még nem állattartó, mielőtt belevág ebbe a nagy misszióba, jól gondolja át és csak akkor vegyen maga mellé állatot, ha kölcsönösen jól érzik magukat egymás társaságában, és ismerik az állatok igényeit – mondta a a hontalan állatok világnapján érdeklődésünkre Koleszár István állatorvos, a Rex Állatsziget igazgatója.

Azt, hogy pontosan hány hontalan állat él Magyarországon, nem tudni, csak becslések vannak. 2,2-2,5 millió regisztrált, veszettségi oltással és chippel rendelkező kutya van, ennek az 5-10 százaléka kóbor, tehát több százezres nagyságrendről van szó. A macskák száma ennél jóval nagyobb, mert ők rejtőzködő életmódot folytatnak, sokkal nagyobb utat tudnak bejárni úgy, hogy nem vesszük őket észre.

"Ha egy, tíz vagy száz gazda nélküli állat van, már az is nagy baj"

– mondta az állatorvos.

A magyarországi menhelyek folyamatosan túlterheltek, mindig jóval több állatot kellene befogadniuk, mint amennyi férőhellyel rendelkeznek. Az igazgató szerint most ez ráadásul fel fog erősödni, mert egyrészt a megélhetési gondok miatt nőni fog a kóbor állatok száma, másrészt a menhelyek a drasztikus rezsinövekedés miatt korlátozott kapacitásokkal tudnak majd működni.

"Az utóbbi öt évben örvendetesen egyre többen szeretnének menhelyről örökbe fogadni állatokat, és nem az az elsődleges, hogy fajtatiszta állata legyen valakinek, hanem hogy egy négylábú szeretetkazánt vegyen maga mellé. Legalább két-három alkalommal kell találkoznia a leendő gazdának és az állatnak, hogy megalapozott és tartós legyen az örökbefogadás" – mondta Koleszár István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×