eur:
385.39
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Trianon századik évfordulóján Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve, ezért ennek megfelelően új táblát helyeznek el a megyehatáron a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hódmezővásárhelyi mérnökségének munkatársai Orosházánál a 47. számú főúton 2020. június 4-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Vármegyésítés: sok még a nyitott kérdés

A januártól hatályos intézkedés összesen több ezer hatóságot, intézményt, szervezetet és rendezvényt érinthet. Az biztos, hogy 714 megyehatár-jelző táblát le kell cserélni vagy át kell matricázni, de azt még a Magyar Közút sem tudja, hogy mikor és mennyiért.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége július 19-én fogadta el az alaptörvény tizenegyedik módosítását, amely 2023. január 1-jétől a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat pedig főispánokra kereszteli át.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egy Kádár Jánostól kölcsönzött mondattal indokolta meg az archaikus elnevezések restaurálását. "Kádár János mondta azt, hogy a krumplileves legyen krumplileves. Ritkán értünk vele egyet, de abban, hogy a dolgokat érdemes a nevükön nevezni, abban egyetértünk vele. A régi történeti intézményeket legegyszerűbb dolog a nevükön hívni: a főispán az legyen főispán, a vármegye pedig legyen vármegye" – mondta az államtitkár, és hozzátette, hogy 1000 és 1950 között voltak vármegyék Magyarországon, a területi közigazgatásnak ez a rendszere 950 évig élt, a magyar történelmi hagyományok és a magyar történelem szerves része volt, csak hetven évig nem létezett.

Magyarországon rengeteg intézmény, szervezet, médiatermék és rendezvény használja a megye szót. Nagy és egyelőre megválaszolatlan kérdés, hogy mindegyiknek kötelező lesz-e felvennie a vármegye nevet, tehát például lesz-e olyan, hogy

  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság,
  • Vármegyei Jogú Városok Szövetsége,
  • Nógrád vármegyei Hírlap,
  • Vas vármegyei Gasztronómiai Fesztivál,
  • vármegyei futballbajnokság.

Nem beszélve arról a több száz civil egyesületről, amelynek nevében, alapító okiratában, levélpapírján, bélyegzőjén és tábláján szintén ott van a megye szó. A jogszabály erre nem ad választ, bár egy rövidke módosítás szerint a megye elnevezés mindaddig használható, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható. Ebből viszont nem derül ki, hogy

például a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek mikor kell lecserélnie vagy átmatricáznia a 714 megyehatár-jelzőtáblát.

"Az esetleges jövőbeli feladatok felmérése és összegzése még előkészítés alatt van, így a módosítások pontos ütemezéséről és annak költségeiről majd csak a későbbiekben áll módunkban részletesebb tájékoztatást adni" – olvasható a társaság közleményében.

A Momentum szóvivője, Tompos Márton országgyűlési képviselő szerint a vármegyésítés óriási költségekkel jár majd, akár milliárdos tétel is lehet a táblák és okmányok cseréje, valamint az adminisztrációs és informatikai költségek. Ebben a helyzetben ez pazarlás – tette hozzá.

A megyék átnevezésének költségére vonatkozóan iránymutató lehet, hogy Csongrád megyét 2020. június 4-én átnevezték Csongrád-Csanád megyére, és akkor a kormány 35 millió forintot adott az átállásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×